Barcelona amplia el servei de suport gratuït Konsulta’m a la població adulta

Avatar photo

El nou Konsulta’m +22 començarà a funcionar el 10 de gener a Sant Martí i Sant Andreu amb la previsió d’arribar a sis districtes de la ciutat aquest primer trimestre

L’Ajuntament de Barcelona ampliarà durant aquest primer trimestre el servei municipal gratuït de suport psicològic Konsulta’m perquè arribi també a la població adulta de la ciutat. En un primer moment l’atenció estarà operativa a partir del proper dilluns 10 de gener als districtes de Sant Martí i Sant Andreu, però durant el primer trimestre de l’any s’ampliarà també a Nou Barris, Horta-Guinardó, Sants-Montjuïc i Ciutat Vella. Aquests sis districtes són els que tenen majors desigualtats en salut de la ciutat, és a dir, són aquells que presenten col·lectius amb major vulnerabilitat relacionades amb qüestions socials i econòmiques que, de retruc, deriven en uns pitjors indicadors de salut i específicament en pitjors indicadors de salut mental.

El Konsulta’m +22, que és com s’anomenarà el nou servei adreçat especialment a la població adulta, està pensat per treballar directament amb els professionals de la comunitat que estan en contacte directe amb les persones destinatàries del programa, com per exemple serveis socials, escoles d’adults, oficines d’habitatges, programes d’inserció laboral i oficines de suport a la tramitació d’ajuts, entre d’altres. L’objectiu, per tant, és arribar a les persones amb més dificultats per accedir als serveis de salut i salut mental, també a partir de l’obertura de consultes específiques que faran atenció directa i gratuïta a la població unes hores a la setmana, fora del centre de salut mental, i per tant en un espai més accessible al qual les persones interessades es poden adreçar sense cita prèvia, tal com ja passa amb el servei Konsulta’m per a joves i adolescents d’entre 16 i 22 anys.

El servei Konsulta’m està dissenyat per atendre els malestars emocionals i psicològics, especialment aquells que s’han agreujat arran de la crisi sanitària de la Covid-19. També busca recuperar i enfortir les xarxes de suport social, així com atendre persones i grups més vulnerables que puguin requerir intervencions més específiques. Es tracta d’una estratègia de prevenció secundària, és a dir, per donar resposta als malestars que ja han aparegut i fer-ho amb la màxima rapidesa possible i de manera precoç perquè no derivin en problemes de salut mental més severs o crònics. Aquests espais, finançats íntegrament per l’Ajuntament de Barcelona, compten amb la feina de professionals de la psicologia, del treball o educació social i de la infermeria comunitària, i estan vinculats també amb els Centres de Salut Mental d’Adults (CSMA) corresponent al territori i que formen part del sistema sanitari per tal de poder derivar aquells casos que ho requereixin.

El servei del Konsulta’m encaixa amb els objectius fixats en el Pla de salut mental de Barcelona 2016-2022, però també amb la necessitat de fer front la crisi de salut mental que s’ha vist reforçada amb la irrupció de la Covid-19, i que ja va originar la posada en marxa d’un pla de xoc específic en salut mental per part de l’Ajuntament de Barcelona. De fent, l’enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) de 2021 ja revela que el 60% de la població reconeix haver tingut símptomes de depressió i ansietat, en diferents graus, i que aquesta situació ha afectat especialment la població jove i femenina.

Un programa necessari

Les xifres d’atenció del Konsulta’m per a infants i joves mostren que entre l’1 de gener de 2021 i el passat 31 d’octubre es van atendre 871 joves, que van rebre fins a 1.201 consultes diferents, així com 208 professionals que treballen amb aquesta població, que igualment van fer 339 consultes. Durant tot l’any anterior 2020 es van atendre 448 joves i 101 professionals, la qual cosa mostra que l’activitat del servei s’ha doblat en un sol any, gràcies en part a l’extensió de la xarxa Konsulta’m al conjunt de la ciutat.

El 80% d’aquestes consultes es van poder fer de forma presencial, enfront d’un 20% que va ser necessari fer per via telefònica o virtual. El 66% de les persones ateses van ser dones, majoritàriament per fer consultes sobre malestar psicològic i emocional i, en menor mesura, per rebre informació o respondre dubtes sobre salut mental i dificultats relacionals. La major part d’aquestes consultes es van resoldre fent una orientació emocional bàsica, com mostra el fet que només el 10% de les persones ateses van haver de ser derivades a la xarxa de salut mental.

El servei municipal gratuït que ara s’amplia a la població adulta de la ciutat s’iniciarà a Sant Martí dins del Centre Cívic Besòs, amb un horari d’obertura al públic que anirà de 10.00 a 14.00 hores els dilluns, mentre que la resta del temps es dedicarà a atendre, consultar i orientar els professionals i referents comunitaris de la zona. En el cas del districte de Sant Andreu, el servei parteix de l’experiència prèvia ja existent al territori i que funciona des de fa quatre anys en sis espais comunitaris, als quals s’accedeix prèvia cita telefònica al telèfon 685.721.901 o el correu electrònic [email protected], tot i que a partir d’ara també existirà un espai en què no sigui necessària aquesta cita prèvia. L’arrencada del Konsulta’m +22 es completarà durant el primer trimestre d’aquest 2022 amb la incorporació progressiva de quatre espais addicionals a la ciutat, distribuïts entre la resta de districtes ja esmentats.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Intervenen 800 dosis de cocaïna la nit de Cap d’Any a Sant Feliu de Guíxols

Notícia següent

Incendi d’un local a Sant Andreu de la Barca

Notícies relacionades