Barcelona Activa, l’agència de promoció econòmica de l’Ajuntament de Barcelona, va atendre 55.728 persones el 2023. També va acompanyar 7.178 empreses, un 2,8% més que l’any anterior, i 1.401 projectes emprenedors, un 8,7% més que el 2022. Del total de persones ateses, un 58% eren dones; un 47% tenien estudis universitaris i un 58% tenien 45 anys o més, mentre que prop d’un terç d’atencions es van fer a menors de 30 anys. Aquestes són algunes de les dades que s’han presentat al balanç anual que l’agència ha portat al Consell d’Administració, que ha aprovat per unanimitat els comptes de l’exercici 2023. Barcelona Activa vol impulsar aquest any nous hubs d’innovació i més programes ocupacionals i empresarials.
De les 7.178 empreses acompanyades, el 18% eren del sector comerç; el 13%, de serveis; el 12%, del sector hoteler; el 10%, d’indústria i el 8%, del sector TIC. D’altra banda, un 44% de les empreses ateses eren societats limitades i un 37% corresponien a persones treballadores autònomes. Dels 1.401 projectes emprenedors, un 62% estaven impulsats per dones. A més, l’agència ha ajudat a tramitar la constitució de 536 empreses.
El servei de finançament de Barcelona Activa ha ajudat a aixecar 35,16 milions d’euros (MEUR) en un total de 110 operacions durant l’any passat. El 75% prové d’operacions d’inversió privada i la resta, de finançament públic (ENISA, CDTI, ACCIO) i bancari. Aquest import se suma als 10 milions compromesos en 6 fons de capital risc, en el marc dels fons Accelera. Amb les inversions realitzades pels socis privats, aquests fons han suposat un total de 112 milions de nova inversió per a les start-ups de l’àrea de Barcelona. Com a novetat, durant el 2023 s’han compromès un total 8,5 MEUR en 8 fons en el programa d’inversions del Barcelona Deep Tech.
Segons el comunicat de Barcelona Activa, la ciutat es manté com a referent europeu, ja que és la tercera preferida per obrir una start-up, segons Startup Heatmap Europe Report. Barcelona Activa ha allotjat 114 empreses a la xarxa d’incubadores i al Parc Tecnològic durant el 2023. Segons dades d’ACCIÓ, de les 2.100 start-ups que ara mateix hi ha a Catalunya, 307 van passar pels serveis de Barcelona Activa el darrer any.
El 2023, la ciutat ha assolit una taxa d’atur del 6,1%, la més baixa dels últims 16 anys. Els contractes indefinits han experimentat un creixement notable, amb 378.870 documents signats, una xifra que triplica la de de l’any anterior. Els sectors que han impulsat aquest creixement són els vinculats al pla Barcelona Green Deal: tecnològic, indústries creatives, ciències de la vida i salut i turisme.
Pel que fa a l’atenció a joves, Barcelona Activa ha atès 9.265 menors de 30 anys des del serveis ocupacionals i més de 14.000 comptant els serveis d’emprenedoria i empresa, dels quals prop del 30% es trobaven en situació d’atur (la xifra de joves a l’atur registrat actual és de 7.784).
L’agència ha afavorit la inserció al mercat de treball de manera directa de més de 1.000 persones, a través de serveis de gestió del talent. A través de l’IT Academy, s’ha contribuït a generar més talent digital a la ciutat: de les 1.002 persones formades al 2023, el 84% ha entrat al mercat laboral, un 40% dones.
Barcelona Activa també ha donat suport al treball en règim d’autònom: un 37% de les empreses ateses correspon a aquest règim. Un 18% d’autònoms han rebut l’ajuda Activa Autono+.
L’agència de promoció econòmica destaca, a més, el programa Crea Feina Plus, que incentiva les empreses que contracten a llarg termini i que durant el 2023 ha servit perquè 469 persones en situació d’atur fossin contractades. També s’han agilitzat els tràmits en el marc del Pla Barcelona Fàcil per a les empreses: s’ha arribat al 88% de la tramitació de comunicats i llicències respecte al total de la ciutat. Uns altres programes amb subvencions han estat el de ‘Locals amb Energia’, amb 725 establiments beneficiats, i ‘Impulsem el que Fas’, que ha atorgat 150 ajuts el 2023.
Aprovació dels comptes i nous projectes
El Consell d’Administració de Barcelona Activa ha aprovat els comptes de 59 MEUR executats, que arriba als 67 en cas de sumar la resta de pressupost gestionat directament per l’equip de l’agència durant el 2023.
Els projectes més destacats han estat la línia de Deep Tech per l’impuls de start-ups científiques i tecnològiques, amb una segona edició del Barcelona Deep Tech Summit amb prop de 1.300 assistents; el reforç de l’IT Academy per generar el talent tecnològic a Barcelona i la publicació d’un mapa de talent que analitza les tendències professionals a la ciutat.
Des de l’agència també ressalten que s’ha desplegat el potencial de la plataforma d’innovació oberta Connectio, amb un ecosistema de més de 100 organitzacions empresarials, i s’ha donat empenta al sector estratègic blau a la ciutat, tant amb projectes emprenedors com amb l’anunci de la celebració d’esdeveniments a la ciutat com el UN Ocean Decade 2024.
També posen de relleu la celebració conjunta del Saló de l’Ocupació i Biz Barcelona, que va atreure gairebé 13.000 persones i que va promoure que empreses i persones en cerca d’ocupació o millora d’ocupabilitat poguessin trobar-se.
Entre els nous projectes de Barcelona Activa, hi ha la creació dels nous pols d’activitat econòmica. Els primeres a inaugurar-se seran la Nau Palo Alto, d’indústries creatives, i la Nau Besòs, d’economia circular, a finals d’aquest any. El 2025 hi ha previst que s’estreni la Nau d’Àvila, d’innovació urbana i smart city.