Barcelona acollirà unes “olimpíades mundials” de cant coral

  L'onzena edició del Simposi Mundial de Música Coral oferirà uns 80 concerts a Barcelona i arreu de Catalunya

  Barcelona acollirà per primera vegada del 22 al 29 de juliol el Simposi Mundial de Música Coral, l’onzena edició d’aquest esdeveniment de referència internacional. El certamen comptarà amb els 24 millors cors del món de 16 països diferents. Entre els participants hi haurà dos conjunts catalans, ‘Veus-Cor Infantil Amics de la Unió’, de Granollers, i el ‘Cor Vivaldi. Petits Cantors de Catalunya’, de Barcelona. Sota el lema ‘Els colors de la pau’ les jornades oferiran concerts de “molt alt nivell”, seminaris, tallers, conferències, taules rodones i classes magistrals. L’organització preveu l’assistència de 2.500 persones d’arreu del món en el que considera unes “olimpíades” del cant coral. En total es faran 80 concerts a diferents escenaris de Barcelona i del país amb els 24 cors seleccionats i una quinzena de conjunts convidats.
  El Comitè Artístic de l’11è Simposi Mundial de Música Coral ha rebut 147 candidatures de 47 països diferents per a participar de les jornades. Després d’un estricte treball de selecció s’han triat els 24 cors per la seva qualitat, singularitat i nivell. El procés de selecció ha buscat que hi hagués diversitat geogràfica i s’ha impedit que els membres del comitè poguessin votar a cantaires del seu propi país. “Aquest simposi és un esdeveniment de màxima excel·lència, és com les olimpíades del món coral. Ens marcarà el futur”, ha assegurat el responsable del Comitè Artístic del festival, Xavier Baulies.

  Al marge dels conjunts de Granollers i Barcelona, hi haurà cantants d’arreu d’Europa, el Japó, Canadà, Sud Àfrica, Argentina, Estats Units d’Amèrica, Filipines i de la República de Corea. Es tracta de cors de diferents estils musicals i edats que s’engloben dins la música clàssica i tradicional, el pop, el jazz i la música contemporània. “És l’activitat més important del món coral, és el màxim nivell que es pot assolir. El principal objectiu és que reverteixi en la qualitat dels nostres cors”, ha destacat la presidenta de la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC), Montserrat Cadevall.

  El ’11th World Symposium on Coral music’ reunirà a un total de 40 conferenciants de diferents procedències i especialitats que compartiran experiències i coneixements. Són professionals de primer nivell, que també han estat seleccionats pel Comitè Artístic, que tractaran temàtiques com la connexió entre la música del passat i el present, la formació dels directors, la construcció dels cors i els recursos extra musicals que es disposa pel cant coral.

  També s’han programat masterclasses amb quatre directors especialistes. Són la catalana Elisenda Carrasco que parlarà dels cors infantils, l’alemanya Helmuth Rillin que se centrarà en la música del Barroc al Romanticisme, l’americà Rollo Dilworth que mostrarà el gòspel nord-americà, el folk i la música africana i l’anglès Simon Halsey que tractarà la música del segle XX i contemporània.

  D’altra banda, l’organització ha encarregat a 16 compositors de renom internacional la composició d’una peça específica pel simposi de Barcelona. Durant el festival, 16 dels cors seleccionats estrenaran aquesta obra.

  Concert inaugural a L’Auditori

  El dissabte 22 de juliol L’Auditori acollirà el concert inaugural del simposi. Una selecció dels millors cors catalans interpretaran la producció de Ressons de l’Al Àndalus, La Santa Espina i L’indòmit corser. Ho faran el Cor de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, el Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida, la Coral Sant Jordi de Barcelona, la Polifònica de Vilafranca, Pax Cor de Cambra de Sabadell i la Polifònica de Puig-Reig.

  En aquest concert inaugural també hi prendran part l’Ansat City Choir, de Corea, The Rose Ensemble, dels Estats Units, i el Cor Infantil del Secretariat de Corals Infantils de Catalunya.

  Els Cors catalans a la Sagrada Família

  El simposi oferirà el 26 de juliol un concert “especial” de música sacra i catalana a la basílica de la Sagrada Família. Hi participaran 26 cors de diferents punts de la geografia amb un total de 560 cantaires. L’actuació inclourà l’estrena de dues peces de compositors catalans: Raimon Romaní i Bernat Vivancos.

  11 edicions arreu del món

  El simposi compta amb un pressupost de més d’1MEUR aportat per diferents institucions públiques. Enguany s’ha situat la música coral com un element “fonamental” per la construcció d’un món de pau perquè “fomenta l’harmonia i el respecte mutu, la solidaritat i la barreja de diferents cultures”. Per això, s’ha escollit el lema ‘Els colors de la pau’.

  Les jornades se celebren cada tres anys en ciutats diferents del món. Aquest aparador amb “el millor” i el “més actual” del món coral mundial es va celebrar per última vegada el 2014 a Seúl (Corea) i després de Barcelona es farà a Nova Zelanda. Anteriorment s’havia celebrat a l’Argentina, Dinamarca, Japó, Estats Units i a Austràlia entre d’altres.