fbpx

Barberà del Vallès posa en marxa la nova regidoria de Memòria Històrica i Democràtica

Avatar photo

L’Ajuntament de Barberà del Vallès ja disposa de la nova regidoria de Memòria Històrica i  Democràtica. Dijous 23 de novembre el Teatre Municipal Cooperativa va acollir l’acte de  presentació. L’objectiu d’aquest nou espai és commemorar i difondre la memòria històrica de  la nostra ciutat, per transmetre-la i afavorir el seu coneixement, per ajudar a comprendre-la i no  caure en les mateixes errades.

A la presentació hi van assistir l’alcalde de Barberà del Vallès, Xavier Garcés Trillo; la regidora  de Memòria Històrica i Democràtica, Mònica Sempere Creus, i el director general de  Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya, Alfons Aragoneses Aguado. 

 

Durant l’acte es van donar a conèixer els programes de Recerca de persones  desaparegudes durant la Guerra Civil i el Franquisme i d’Identificació genèrica de la  Generalitat de Catalunya.

L’alcalde, Xavier Garcés Trillo, va dir: “Per nosaltres és un dia històric, inaugurem la nova  regidoria de Memòria Històrica i Democràtica. Aquesta regidoria farà realitat el nostre  compromís de recuperar la memòria històrica de la nostra ciutat, i de treballar pel  reconeixement i la reparació de les víctimes de la Guerra Civil i de la repressió  franquista”.

 

Així, va afegir també que “Des de l’Ajuntament de Barberà del Vallès volem treballar per  no oblidar les persones que han patit aquestes violències i perquè que mai més es  puguin tornar a produir uns fets com aquests. En definitiva, perquè mai haguem de patir  una guerra”.

La 2a Tinenta d’Alcaldia i regidora de Memòria Històrica i Democràtica, Mònica Sempere  Creus, va mostrar la seva satisfacció per aquest pas endavant i per aquest nou espai que transmetrà la memòria històrica local i afavorirà el seu coneixement: “Conèixer la veritat del  passat ens hauria d’ajudar a comprendre’l i no caure en les mateixes errades. Quan  parlem del passat, recordem les nostres tradicions, les nostres arrels. Recordar per  dignificar totes les víctimes que donaren la vida lluitant per la democràcia i exigir justícia  per les víctimes de la Guerra Civil. Recordar per construir i treballar per les noves  generacions i per la pau. Recordar per construir una societat, justa, democràtica i  solidària. Barberà té història i fem memòria”.

 

Per acabar, director general de Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya, Alfons  Aragoneses Aguado, va explicar les polítiques que la Generalitat impulsa en aquest sentit des  de diferents àmbits, però va destacar especialment la recerca de les persones desaparegudes:  “La Generalitat va escoltar la demanda d’associacions i de ciutadania que feien aquesta  demanda i es va organitzar per disposar de diferents eines per facilitar-ne la recerca. El  primer que es va fer és un cens de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la  Dictadura franquista, sobretot gràcies a les dades aportades per les famílies. Amb això  es fa una recerca històrica i quan tenim totes les dades, elaborem un document amb  l’itinerari de la persona que després passem a les famílies”.

Aragoneses, va afegir que “si som una societat democràtica hem de recordar aquestes  lluites i el que va costar aconseguir la democràcia. I fer-ho sense nostàlgia, amb ànims i  amb tots els mitjans al nostre abast”.

Finalment, l’acte va concloure amb la inauguració de l’exposició Vencedors i vençuts, una  mostra produïda pel Memorial Democràtic, dividida en 5 àmbits: “Ocupació militar a Catalunya”,  “Retirada i exili”, “Els vencedors”, “Els vençuts” i “Esperances enfrontades”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El pressupost general de la Diputació de Girona creix i s’enfila fins als 197 MEUR

Notícia següent

Reus amplia horaris i activitats per gaudir de la ciutat durant el pont de desembre

Notícies relacionades