Un jutge suspèn l’enderroc de l’antiga fàbrica Mobba de Badalona

La resolució recorda que hi ha un informe de la Generalitat que avala la declaració de l'edifici com a BCIL

La façana de l'antiga fàbrica Mobba de Badalona. ACN

El jutjat contenciós administratiu número 14 de Barcelona ha acceptat les mesures cautelars reclamades pel Grup de Treball sobre la Mobba i ha acordat deixar en suspens l’enderroc de l’antiga fàbrica de bàscules de Badalona. Segons l’auto, al que ha tingut accés l’ACN, l’Ajuntament no ha justificat l’interès públic d’enderrocar l’edifici i recorda que si s’acabés consumant l’enderroc deixaria sense efecte una hipotètica declaració de l’immoble com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). En aquest sentit, la resolució del jutge recorda que ja al mes de juny, la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat suggeria a l’Ajuntament que protegís l’edifici pel seu “interès” i “qualitats arquitectòniques”.

La decisió del jutge arriba pocs mesos després que el govern de Xavier Garcia Albiol iniciés els treballs previs a l’enderroc, consistent en deixar l’edifici buit de deixalles i en classificar tot aquell material que pogués ser perillós. La demolició de l’estructura s’havia d’iniciar aquesta mateixa tardor i la previsió del PP era deixar el solar buit a l’estiu de 2022.

Com que tècnicament els treballs ja estan iniciats, el jutge també demana als demandants una fiança de 54.000 euros pels perjudicis que podria provocar l’aturada de l’enderroc si es demostra que, finalment, cal tirar la Mobba a terra. De fet, l’aturada de l’enderroc està condicionada a que es presenti aquesta fiança.

El Grup de Treball sobre la Mobba estudia ara recórrer la fiança en considerar que és massa elevada i que està mal argumentada.