Atrapat un grup criminal per vendre safrà fals des de Barcelona

Comercialitzaven extracte de gardènia polvoritzat com si fos safrà, en tot el territori nacional

La Guàrdia Civil ha desmantellat un presumpte grup criminal que es dedicava a comercialitzar amb suposat safrà que resultava ser gardènia modificada molecularment i han detingut i investigat a onze persones pels delictes contra la salut pública, contra el mercat i els consumidors, estafa i pertinença a grup criminal.

De la mateixa manera s’ha investigat a tres empreses, a través de les quals els implicats estarien comercialitzant extracte de gardènia polvoritzat com si fos safrà, en tot el territori nacional. L’operació ‘Garden’ duta a terme per Seprona s’ha desenvolupat a Màlaga, Barcelona, Alacant, Granada i Almeria.

El grup criminal va desenvolupar una metodologia de frau agroalimentari indetectable segons les tècniques de detecció en aquest moment. Per a això, disminuïen la concentració fins a gairebé la seva eliminació d’una molècula que és l’única que diferència al safrà polvoritzat de la gardènia, flor comuna.

La gardènia gaudeix de característiques de color similars al safrà, però els costos d’adquisició són significativament inferiors als necessaris per a adquirir la mateixa quantitat de safrà per a l’elaboració del colorant alimentós derivat d’aquest producte. A més, la gardènia no és considerava aliment a la Unió Europea.

Els investigats importaven extracte de gardènia sense complir cap estàndard de seguretat, incomplint els protocols europeus referits a la salut i qualitat alimentària.

IMPORTAVEN DE LA XINA

Les persones físiques i jurídiques investigades, importaven des de la Xina els diferents extractes de gardènia d’una fàbrica dedicada a la producció de colorants. Aquest producte el feien passar per extracte de safrà, canviant etiquetes i documentació tècnica i duanera, tot això a requeriment de les empreses espanyoles.

Una vegada que el producte es trobava en territori nacional, s’emmagatzemava i es manipulava segons les exigències dels clients. Després s’introduïa en el mercat a través de grans cadenes de distribució, sent consumit per la població espanyola que pagava com si fos safrà.

BENEFICIS DEL 800%

Amb la posada en el mercat nacional d’aquests productes la principal mercantil investigada hauria obtingut un benefici mínim estimat de més de tres milions d’euros tenint en compte les dades de comercialització d’aquest producte des de la Xina des del 2013.

El preu d’adquisició del producte era tan baix que la mercantil en comercialitzar-lo obtenia uns beneficis pròxims al 800%. De la mateixa manera aquest fet impedia la competència lleial d’altres empreses del sector.

S’han intervingut més de 2000 quilograms de suposat safrà adulterat valorades en més de 750.000 euros que han estat retirades del mercat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Girona estrena el seu segon Skatepark al parc Jordi Vilamitjana de Can Gibert del Pla

Notícia següent

Suspesa temporalment la vaga dels transportistes

Notícies relacionades