Demà dissabte, Gavà dona el tret de sortida a la temporada de platges 2023 amb el lema “Platges de Gavà. Úniques i a l’abast de tothom”. L’Ajuntament ha articulat un dispositiu que permet oferir els serveis necessaris perquè veïns i veïnes de Gavà i visitants gaudeixin d’unes platges sostenibles i de qualitat.
En la presentació de la campanya, l’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia ha manifestat que “les platges gavanenques continuen sent un referent quant a qualitat, pel seu manteniment, pels seus serveis i per la seva sostenibilitat”. Badia ha destacat la singularitat de la zona marítima “estem actuant de manera molt resilient per fer front als temporals que hem patit. L’aportació de sorra que s’ha fet aquesta setmana és un altre aspecte que ajuda a mantenir els estàndards d’excel·lència”.
Gemma Badia ha posat en valor el treball de tots els departaments municipals “per garantir que veïns i visitants puguin gaudir més que mai de les nostres platges, unes platges tranquil·les, segures i amb una riquesa natural i paisatgística que ens esforcem a preservar. I perquè les platges de Gavà, a més de ser les millors i en el millor entorn siguin les més cíviques”. Ha avançat que en els pròxims dies es col·locaran uns cartells on es detallaran les activitats que es poden desenvolupar i aquelles que no estan permeses, “perquè totes i tots hem de ser responsables i fer un bon ús de les platges, els gavanencs i gavanenques i també els visitants”, ha afegit.
Per informar sobre la normativa d’ús de les platges, un any més es comptarà amb la presència d’agents cívics. “Ens ajudaran a fer que hi hagi un contacte proper, amable, aconsellador i respectuós per difondre el missatge de civisme”.
Les platges estan a punt per iniciar demà la temporada alta de banys. Estan equipades amb dutxes; fonts; bancs; papereres i contenidors semisoterrats; passarel·les, algunes adaptades; jocs infantils i esportius, abalisament; quioscs de gelats i guinguetes de begudes i menjars amb lloguer d’hamaques i para-sols, així com una àmplia oferta gastronòmica al barri marítim. Cal recordar que en aplicació de les restriccions decretades per la Generalitat per la situació de sequera, les dutxes i renta-peus no estan en servei.
A aquests elements s’afegeix el dispositiu de vigilància, salvament i socorrisme; de seguretat; de mobilitat, i de neteja i qualitat de l’aigua.
Novetats
Enguany el dispositiu inclou diferents novetats que milloren el servei que es presta als visitants.
- La platja de gossos amplia l’horari
Una de les novetats és l’ampliació de l’horari de la platja per a gossos, que a partir de demà estarà oberta de dilluns a diumenge de 8.30 a 20.30 h fins al 24 de setembre (dues hores més que a l’estiu passat, que obria de 10 a 20 h). La zona, ubicada entre els carrers Vandellòs i Tamarit, manté la seva superfície,1.000 m2, i la seva capacitat per a 100 persones i 75 gossos.
Una altra novetat és la instal·lació d’una nova dutxa amb mànega per treure la sorra als gossos que surten de la platja i/o refrescar-se. El funcionament d’aquesta dutxa estarà condicionat per les restriccions derivades de la situació de sequera.
La platja per a gossos és un espai limitat i controlat. Per poder accedir a la platja per a gossos, la mascota ha d’estar censada. Cal acreditar-ho amb la xapa censal (degudament col·locada a la corretja) i/o carnet o fixa del cens municipal on resideix habitualment l’animal. Pel que fa als gossos potencialment perillosos hi ha una normativa específica per tal d’evitar qualsevol mena de problema amb la resta de gossos i/o banyistes. La normativa d’ús d’aquesta platja es pot consultar en els plafons instal·lats a les tanques que delimiten aquest espai.
- Més seguretat en el bany
D’altra banda, aquest estiu es compta amb una torre de vigilància situada entre els carrers Palamós i Roses, i que incorpora les últimes tecnologies per oferir més seguretat als banyistes.
- Platges més inclusives
També és novetat aquest estiu la instal·lació d’una pèrgola per generar un espai d’ombra reservat per persones amb discapacitat a l’accés del carrer Roses. Es tracta d’una plataforma modular de 25m2, amb fusta, estructura d’acer i sostre de vímet.
- Més opcions de mobilitat sostenible
Per potenciar encara més l’ús de la bicicleta, s’ha posat en marxa el servei AMBici, la bicicleta elèctrica metropolitana que compta amb dues estacions al costat de la Vela.
Salvament i socorrisme
Les platges de Gavà compten amb tres llocs de socors, ubicats als carrers de Roses, Vandellòs i Premià, aquests dos últims amb servei de cadira amfíbia per a les persones amb problemes de mobilitat.
A més de la torre de vigilància, per garantir la seguretat dels banyistes, al llarg de la zona costanera gavanenca es compta amb sis cadires de vigilància, ubicades als carrers Sitges, Tamarit, Palafrugell, Roses, Premià i l’Escala. El servei de vigilància i socorrisme serà operatiu fins al 24 de setembre. L’horari de l’1 al 21 de juny és de 10 a 19, del 22 de juny a 31 d’agost de 10 a 19.30, i al setembre de 10 a 18 h.
A les prolongacions d’aquests carrers hi ha accés adaptat per a persones amb mobilitat reduïda que arriba fins a l’aigua a través de passarel·les. D’altra banda, els llocs de socors dels carrers de Vandellòs i Premià disposen de servei de cadira amfíbia que és operatiu sempre que hi hagi bandera verda.
Mobilitat sostenible i segura
Un any més, l’Ajuntament ha posat en marxa el dispositiu de mobilitat sostenible i segura amb l’objectiu fer compatible el caràcter lúdic i metropolità de la platja amb la preservació del caràcter urbà-residencial de Gavà Mar i els seus valors mediambientals.
El dispositiu inclou la promoció dels desplaçaments a peu i en bicicleta. Des del nucli urbà es pot accedir a la zona marítima a través de l’avinguda del Mar i continuar el recorregut pel passeig Marítim.
- Bici
A més del servei AMBici, a les platges de Gavà es pot accedir en bicicleta i aparcar-la en els llocs habilitats. Al llarg del passeig marítim hi ha aparcaments convencionals, ubicats a la sorra i als voltants dels equipaments per estacionar fins a 185 bicis. A més, es disposa d’un bicibox amb 14 places a l’avinguda del Mar amb passeig Marítim.
- Zona taronja:
La zona taronja està destinada a l’estacionament de vehicles inclosos dins el cens municipal i/o dels residents que n’acreditin l’ús propi, així com els vehicles de rènting i cotxes d’empresa dels ciutadans de Gavà, que estiguin donats d’alta.
Enguany s’ha ampliat fins a un total de 650 places. S’han afegit els carrers Vandellòs, Cunit (entre Blanes i Cadaqués) i Labors Agrícoles. Es manté de l’estiu passat els carrers: Alcanar, Ametlla, Arenys, l’Escala, Cubelles (entre Llevant i Alcanar), Palamós, Roses, Garraf, Amposta, Palafrugell i Salou.
La zona taronja va entrar en funcionament el passat 1 d’abril i es perllongarà fins al 24 de setembre, durant caps de setmana i festius en horari de 9 a 21 hores.
Els establiments comercials i de restauració disposen d’una aplicació per oferir als seus clients la possibilitat d’estacionar, en nombre i temps limitat, en les zones d’aparcament restringit, mitjançant la corresponent reserva.
- Aparcament gratuït:
- Zona d’aparcament a l’avinguda Europa, 36, restringida a vehicles que portin visible els distintius “CERO” i “ECO”, i els inclosos dins el cens municipal i/o dels residents que n’acreditin l’ús propi.
- Aparcament del Centre Comercial Barnasud. Des d’aquí es pot anar a la platja amb el GA1 o bé a peu.
- 24 places d’aparcament adaptat per a persones amb mobilitat reduïda.
- Bus
Per promoure l’ús del transport públic, es disposa de quatre línies d’autobús que arriben a Gavà Mar:
- GA1 gratuït tots els caps de setmana i festius del 3 de juny al 3 de setembre. La seva freqüència de pas és de 20 minuts
- L94 i L95, amb una freqüència de pas de 15 i 20 minuts respectivament.
- L77: connexió directa cada 30 minuts amb l’aeroport.
Seguretat
Durant la temporada de platges es reforça la presència de la Policia Municipal amb l’objectiu de garantir la qualitat de l’espai públic, la seguretat i la convivència. Els agents fan una tasca específica de vigilància durant les hores de major afluència de persones i vehicles, que s’intensifica caps de setmana i festius. A més, s’adopten mesures a la via pública i es fa control de la circulació.
La base d’operacions diürna del servei específic de vigilància de la Policia Municipal serà el Centre de Serveis de Gavà Mar, que permetrà la reducció del temps de resposta a menys de cinc minuts.
La vigilància policial es realitzarà durant les 24 hores del dia i combinarà el patrullatge per les diferents zones d’interès amb patrulles en motocicleta, quad i turisme. Aquest dispositiu incidirà en el patrullatge amb agents de paisà conjuntament amb Mossos d’Esquadra.
Informació turística
Amb l’inici de la temporada de platges torna a obrir les portes el Punt d’Informació Turística (PIT), ubicat a l’av. del Mar amb carrer dels Tellinaires. Cada dia de la setmana, de 10 a 14 hores i de 16 a 20 h, facilita informació d’interès i orientació turística sobre la ciutat de Gavà.
L’anterior campanya, el PIT va atendre a 3.180 persones i va realitzar 510 enquestes.
Neteja i qualitat de l’aigua
Durant tota la temporada l’empresa municipal PRESEC i l’Àrea Metropolitana de Barcelona s’encarreguen de les tasques de neteja del litoral. En concret, l’AMB, es fa càrrec del manteniment diari de la sorra amb maquinària i manualment, a més de la neteja i desinfecció de dutxes, rentapeus, bancs, cadires dutxa, passarel·les entre dunes, aparca-bicicletes, papereres i contenidors semisoterrats a la sorra, pals de banderes i senyals d’accessos.
Per la seva banda, l’Agència Catalana de l’Aigua s’encarrega de les analítiques de les aigües de bany que s’elaboren quinzenalment, i l’Ajuntament setmanalment treu mostres per analitzar l’estat de l’aigua i la sorra a la platja de gossos.
La zona marítima de Gavà està dividida en tres platges: Platja de Gavà (des de la riera dels Canyars fins al carrer Llançà, de 2.700 m) i Platja de l’Estany (des del carrer Llançà fins al límit amb Viladecans, de 340 m) i Platja de les Marines (des del límit amb Castelldefels fins a la riera dels Canyars, de 700 m). Una distribució que permet reforçar els punts de mostreig pel que fa a control i anàlisi de la qualitat d’aigües de bany.
Aportació de sorra
Aquesta setmana s’ha realitzat una nova aportació de sorra per pal·liar les pèrdues provocades pels temporals. Es tracta d’una aportació de 20.000 metres cúbics entre els carrers de Sant Feliu i Amposta. Correspon a la reposició anual a càrrec de l’Autoritat Portuària de Barcelona en aplicació de la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) de les obres d’ampliació del Port.
La nova aportació ha tingut lloc a la zona que més regressió ha tingut en el darrer any. Un tram d’uns 400 metres entre els carrers de Sant Feliu i Amposta que permet disposar de més alçada de sorra per afrontar futurs temporals.