Viladecans guanya el premi nacional Ciutat Sostenible d’eficiència energètica

Els guardons els concedeix la Fundación Fórum Ambiental, amb el suport del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i la col·laboració d'Ecoembes

La Fundación Fórum Ambiental, amb el suport del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i la col·laboració d’Ecoembes, va lliurar ahir, 27 de gener, els Premis Ciutat Sostenible, que reconeixen als municipis i ens locals supramunicipals d’Espanya que hagin apostat per projectes i actuacions dirigides a potenciar la sostenibilitat. En la categoria d’Eficiència Energètica el premi va ser per l’Ajuntament de Viladecans, pel projecte Vilawat.

L’acte públic de lliurament dels premis estava previst realitzar-se en el primer trimestre del 2021, però les restriccions de la pandèmia de la COVID han obligat la Fundació Fòrum Ambiental a retardar-ho fins ahir i poder garantir la realització de l’acte de manera presencial. Hugo Morán, secretari d’Estat de Medi Ambient va lliurar els Premis acompanyat per Ramón Roca, president de la Fundació Fòrum Ambiental i Begoña de Benita, directora de Relacions Externes d’Ecoembes. Per part de Viladecans, va recollir el premi la gerent municipal, Alicia Valle.

La Fundación Fórum Ambiental, els responsables del Ministeri i d’Ecoembes han argumentat la concessió del premi en què Vilawat “és un projecte que busca empoderar i involucrar la població en el procés cap a la transició energètica mitjançant la creació d’un operador integral local amb una estructura conjunta formada per ciutadania, empreses i administració. Un nou i innovador model de governança energètica que proposa una gestió de l’energia més eficient, bolcada amb el medi ambient, la lluita contra el canvi climàtic, i amb capacitat per combatre la pobresa energètica”. Per als organitzadors del premis, “la companyia Vilawatt proporciona serveis energètics clau a Viladecans com rehabilitació energètica d’edificis, consultoria energètica, capacitació i construcció de comunitats verdes i moneda local vinculada a l’estalvi energètic.

L’Ajuntament de Màlaga va rebre el premi a la Ciutat més sostenible. A més de Viladecans, en la categoria d’energia, els altres municipis premiats en aquesta setzena edició dels premis Ciutat Sostenible han estat: l’Ajuntament de Carballo, en la categoria Ciutat més sostenible; Orense, en la categoria d’aigua; Ibi i Parla, en la categoria d’educació ambiental; Còrdova i Deltebre en la categoria de residus, i el Consell Comarcal del Vallès Occidental, en la categoria d’adaptació al canvi climàtic. També s’ha reconegut a Green Globe Sypa en col·laboració amb a l’Ajuntament de Rincón de la Victoria, FCC en col·laboració amb l’Ajuntament de l’Hospitalet i Ona neta Cleanware en col·laboració amb l’Ajuntament de Palma en la categoria de cooperació publicoprivada.