Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Una gran marxa recorre Premià de Mar per exigir l’expropiació de Can Sanpere

Diversos col·lectius tenen la nau ocupada des de fa vuit anys per evitar el projecte immobiliari de Núñez y Navarro

Capçalera de la manifestació en defensa de Can Sanpere, a Premià de Mar. ACN

Les entitats que des de fa vuit anys ocupen l’antiga fàbrica de Can Sanpere, així com col·lectius afins de la resta del Maresme, han recorregut aquest dissabte els carrers de Premià de Mar per exigir a l’Ajuntament que executi “ja” l’expropiació de la nau, actualment propietat de Núñez y Navarro. Entitats i govern municipal coincideixen en l’objectiu de convertir l’espai en una zona 100% pública, amb equipaments i zona verda, però discrepen en les formes. Els col·lectius de Can Sanpere avisen que mentre l’expropiació no sigui una realitat, pesa sobre l’immoble una ordre de desallotjament amb data oberta que podria tornar a posar la nau en mans de la immobiliària.

Les diferències entre col·lectius i Ajuntament rauen en el moment en què s’ha de fer l’expropiació. Mentre les entitats volen que sigui immediat per evitar un eventual desallotjament de la policia, el consistori prefereix que abans de posar els diners sobre la taula les entitats abandonin la nau voluntàriament per poder obrir l’espai a tot el poble.

La portaveu de Can Sanpere, Margarita Comas, ha explicat durant la protesta que les entitats no volen Can Sanpere només per a elles, però desconfien de la paraula de l’Ajuntament. “No hi ha pressupost per fer adequacions a l’espai i no volem que ara quedi tancat durant anys fins que hi hagi diners per poder invertir-hi”.

El consistori sí té reservada una partida en el pressupost de 2022 per executar l’expropiació, però després caldrien noves i importants inversions per conservar l’espai de la fàbrica que està protegit, on s’hi volen fer equipaments, i enderrocar la resta d ela nau per aixecar una gran zona verda al centre del poble.

“No marxarem fins que se’ns asseguri que això serà real. No portem vuit anys d’ocupació per això”, insisteix Comas. De fet, els col·lectius de Can Sanpere denuncien que després d’una primera reunió amb el govern municipal per intentar apropar posicions, l’Ajuntament “ha cancel·lat totes les següents reunions”.

Des dels col·lectius insisteixen que l’expropiació és “l’únic que pot aturar el desallotjament i que pot garantir que hi hagi un procés participatiu perquè el municipi pugui decidir quin son els equipaments que s’hi faran”. Per Comas, a més, l’expropiació permetria una “negociació tranquil·la” sense la pressió d’un possible desallotjament en qualsevol moment.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Comença a provar-se en humans la vacuna contra la sida

Notícia següent

L’Espluga de Francolí impulsa el projecte de dignificació històrica ‘Memòria a peu de carrer’

Notícies relacionades