Digitalitzar el cicle de l’aigua per tal de millorar el rendiment de la xarxa i reduir el volum d’aigua no registrada. Aquest és el principal objectiu del nou projecte que impulsa el clúster de l’aigua. Una iniciativa anomenada “Fluent” que sorgeix en un context d’emergència per sequera, i que a través de la compartició de dades de més de 2.700 quilòmetres de canonades implementarà un nou sistema per minimitzar les fuites d’aigua.
Aquestes pèrdues es coneixen com a usos no mesurats o aigua no registrada (ANR) i segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua, hi ha actualment entre un 20 i 25% d’ANR al conjunt de canonades de Catalunya. Dit d’una altra manera, aigua no aprofitada i que es perd.
Així doncs, per tal de revertir la situació, el Catalan Water Partnership (CWP) ha creat un consorci amb les empreses de les xarxes de Terrassa, Vic, Manresa i Mataró, la qual cosa permetrà compartir dades d’una de les zones que abasteix a més abonats i que servirà per a identificar les canonades que presenten un major risc de patir avaries. D’aquesta manera, es reduiran les fuites, millorant així el rendiment del conjunt de la xarxa de l’aigua.
Cal recordar, que el Govern català va ampliar fins a 128 milions d’euros el pressupost destinat als ajuts de millora d’eficiència de les xarxes municipals d’aigua.
Concretament, aquesta iniciativa pionera ha rebut el suport del Govern a través de l’empresa ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, que ha concedit una ajuda de 65.600 euros que provenen del programa per a Iniciatives de Reforç de la Competitivitat destinat al desenvolupament de projectes en cooperació.