Sant Feliu de Llobregat celebra el soterrament de les vies

Aragonès recorda que finalitzen 40 anys "de lluita veïnal" i subratlla que la fita del municipi és un "exemple pel país"

Un grup d’assistents a la festa pel soterrament de les vies del tren a Sant Feliu de Llobregat. ACN

Sant Feliu de Llobregat ha organitzat aquest dissabte una festa per celebrar el soterrament de les vies del tren i ha aprofitat per anunciar les propostes d’una consulta ciutadana que se celebrarà entre el 8 i el 21 de novembre per decidir el futur de l’espai. En l’acte han participat els representants de diverses institucions com el secretari d’Estat de l’Agenda 2030, Enrique Santiago; el president de la Generalitat, Pere Aragonès; o l’alcaldessa del municipi, Lídia Muñoz. El cap de l’executiu català ha recordat que amb l’inici de les obres de soterrament, el passat 22 de juny, es posa punt final a “quaranta anys de lluita veïnal”, i ha subratllat que la fita del municipi és també un “exemple pel país”.

Aragonès també ha afirmat que la feina “persistent” sempre “dona fruits”, tot i que també ha admès que el projecte “ha tardat massa anys a veure l’horitzó”. D’altra banda, ha assegurat que el soterrament de les vies farà de Sant Feliu de Llobregat una ciutat més “amable, cohesionada i segura”, convertint-se en un nou “eix vertebrador” per al municipi.

“Celebrem que el govern espanyol hagi iniciat les obres”, ha dit, “el paper que tenim com a institucions és atendre les demandes de la ciutadania”. Durant la seva intervenció, el president ha recordat que encara caldrà treballar per seguir el mateix camí en altres ciutats com l’Hospitalet de Llobregat, així com Montcada i Reixach.

Pel que fa a l’alcaldessa del municipi, Lídia Muñoz, ha afirmat que la posada en marxa de les obres ha estat gràcies a la lluita “institucional i ciutadana” i fet valdre el paper de la política municipal. “Ens permetrà avançar cap a la ciutat que volem, posar la vida al centre i replantejar el model”, ha afirmat, “pocs municipis es troben en un moment tan transcendental com el nostre”.

Muñoz també ha assenyalat que el soterrament de les vies serà beneficiós per al país, ja que permetrà un augment de les freqüències de pas dels trens. La millora principal, però, es veurà reflectida en la seguretat, sobretot pel que fa a l’objectiu de reduir els atropellaments mortals. “No volem més morts”, ha reblat.

Finalment, el secretari d’Estat d’Agenda 2030 del govern espanyol, Enrique Santiago, ha felicitat el consistori “per l’esforç” que han fet i ha i destacat que es tracta d’una transformació “única” en l’àrea metropolitana. “Així és com es passa de les paraules als fets, el projecte permetrà millorar la qualitat de vida de la gent”, ha afirmat.

El soterrament de la via ha estat una reivindicació històrica del municipi. El passat 22 de juny es van iniciar les obres, que es preveu que durin un total de 44 mesos. Aquestes estan íntegrament finançades per al govern espanyol.

Una consulta ciutadana del 8 al 21 de novembre

Durant la festa que s’ha celebrat avui també s’ha aprofitat per a les propostes d’un procés participatiu que se celebrarà del 8 al 21 de novembre de forma telemàtica i presencial. Així podrà decidir quin és el projecte d’urbanització que vol: el Passeig de Samontà, el gran Verger o la Rambla Major, així com la preservació de la memòria de l’estació.

En aquest darrer cas, la ciutadania podrà escollir entre fer una rèplica de l’edifici original en un emplaçament diferent, o bé integrar un espai de memòria de l’edifici original a la nova estació.

La descoberta de les propostes s’ha dut a terme durant la mateixa festa de soterrament, una celebració lúdica que també ha comptat amb diverses actuacions musicals de grups locals com Reggae per Xics, OBK i The Seikos.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Mor el conductor d’un turisme en un accident a l’A-2, a Alpicat

Notícia següent

El ‘Musiquem’ estén la música pels carrers de Lleida

Notícies relacionades