La Generalitat estrena un nou SIE a Sant Boi de Llobregat

En el que portem d'any, els Serveis d'Intervenció Especialitzada han atès 6.141 dones, més que en tot el 2019

El conseller El Homrani durant la visita al SIE de Sant Boi de Llobregat. ACN

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha visitat aquest dimarts el nou servei d’intervenció per a dones que pateixen violència masclista (SIE) que s’ha posat en marxa a Sant Boi de Llobregat. El centre, el segon del Baix Llobregat, comptarà amb un equip de nou professionals integrat per psicòlegs, treballadors socials, educadors socials i advocats. Oferirà un servei gratuït d’atenció integral i recursos en el procés de recuperació i reparació a les dones en situació de violència masclista, i també als seus fills. El Homrani ha destacat que en un any i mig s’ha doblat (de 8 a 16) el nombre de SIE, el que permetrà que moltes dones ho tinguin més fàcil per “fer el pas valent” de demanar ajuda.

Amb el de Sant Boi de Llobregat, Catalunya compta a dia d’avui amb 16 SIE, un per cada 100.000 dones. En el que portem d’any, aquests centres han atès 6.141 dones, 1.207 més que en tot el 2019, i 1.412 infants.

El Homrani ha destacat que l’increment de les xifres de dones i infants atesos s’ha de mirar de manera positiva perquè, “tenint clar que malauradament la violència masclista existeix”, significa que les dones afectades tenen un millor accés als serveis destinats a ajudar-les. “Aquest increment de centres ha de permetre que les dones tinguin més a mà totes les recursos que necessitin”, ha afegit.

El conseller ha destacat que l’ampliació de la xarxa de SIE permetrà assegurar que moltes dones no s’hagin de moure del seu territori per fer-ne ús i que en territoris molt saturats, com ara el Baix Llobregat, s’habilitin més recursos per donar resposta a la demanda.

A la comarca del Baix Llobregat, aquest SIE s’afegeix al que ja existeix a Sant Feliu de Llobregat. El SIE de Sant Feliu de Llobregat, ha atès 371 dones i 86 nens i nenes de l’1 de gener a 31 d’octubre de 2020. El nou SIE cobrirà especialment la zona centre de la comarca (Sant Boi, Cornellà, Esplugues, Sant Joan Despí i Sant Just Desvern) i juntament amb el SIE de Sant Feliu, cobrirà les zones més perifèriques de la comarca: el nord (Abrera, Castellví de Rosanes, Collbató, Esparreguera, Martorell, Olesa de Montserrat, Sant Andreu de la Barca, Sant Esteve de Sesrovires) i el Delta (Begues, Castelldefels, El Prat, Gavà, Sant Climent de Llobregat i Viladecans).

Per l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, el nou SIE de la ciutat permetrà que moltes dones del municipi no s’hagin de desplaçar i que d’altres dels municipis de l’entorn que ho tenien complicat per acostar-se a Sant Feliu de Llobregat per temes de connetivitat i transport públic ara ho tinguin més fàcil.

Mirada global dels SIE

Els SIE ofereixen un servei gratuït d’atenció integral i recursos en el procés de recuperació i reparació a les dones que en situació de violència masclista, i també als seus fills i filles. L’accés a aquest servei es fa per iniciativa de les pròpies dones o a través de la xarxa d’atenció i recuperació integral per a dones en situació de violència, els serveis de salut d’atenció primària, els serveis socials i les organitzacions i grups de dones.