Gavà dona el tret de sortida a la temporada de platges 2021

La temporada es perllongarà fins al 12 de setembre

Demà dissabte i amb el lema “Cuida’t – Cuida-la”, l’Ajuntament dóna el tret de sortida a  la temporada de platges 2021, que s’allargarà fins al 12 de setembre. Una temporada que,  per segon any consecutiu, està marcada per la pandèmia de la COVID-19. En aquest sentit,  l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha manifestat que “tot i que la situació va millorant  i cada cop hi ha més persones vacunades, cal mantenir la prudència i seguir les mesures  que indiquin les autoritats sanitàries en cada moment per gaudir d’un ús segur i  responsable de les nostres platges.

Amb l’objectiu de garantir la màxima seguretat dels veïns de Gavà, del barri marítim i dels  visitants, l’Ajuntament ha articulat tot un dispositiu per oferir els serveis necessaris “per tal  que els banyistes gaudeixin d’una platja sostenible i de qualitat, que està reconeguda  amb els màxims distintius: la Bandera Blava, el compromís de sostenibilitat Biosphere,  la Q de Qualitat Turística i la bandera Ecoplayas” ha destacat Raquel Sánchez.

Tancament de la platja per les revetlles de Sant Joan i Sant Pere 

Precisament per evitar aglomeracions que posin en risc la bona evolució de la pandèmia,  l’Ajuntament de Gavà ha decidit tancar l’accés a la platja durant la revetlla de Sant Joan. La  restricció serà efectiva entre les 20 hores i fins a les 8 hores de l’endemà. També s’aplicarà  per la revetlla de Sant Pere, vigília de la festivitat del patró de la ciutat. Raquel Sánchez ha  afirmat que “aquesta mesura s’ha pres amb cautela i rigor i s’aplica amb coherència a  tot l’esforç que hem estat fent durant aquest temps per tal de no posar en risc la nostra  salut”.

La Policia Municipal establirà un dispositiu de control per evitar l’accés a la zona de sorra.  I en l’entorn de la platja vetllarà pel compliment de les directrius sanitàries quant a l’ús de  mascaretes, grups reduïts i distanciament interpersonal, i es prohibirà el consum de begudes  alcohòliques a la via pública, que seran interceptades en cas de detectar-se. Sí que estarà  permès l’accés a les guinguetes i les seves terrasses, aplicant els horaris d’obertura  establerts, amb les preceptives limitacions d’aforament i l’accés a la sorra restringit.  

Informació i seguretat 

Per segon any consecutiu, s’ha contractat vuit joves per dur a terme actuacions informatives  vinculades a les mesures COVID-19 a la zona marítima de Gavà. El dispositiu serà present  durant tota la temporada d’estiu. L’actuació està cofinançada per l’Ajuntament i el Consell  Comarcal del Baix Llobregat en el marc del Programa Comarcal per un Nou Impuls  Econòmic i Social. “Un pla que pretén fomentar l’ocupació femenina i ens ajudaran en  tasques d’informació i donant suport en el control d’accessos a les platges de Gavà” ha puntualitzat Raquel Sánchez.

En concret s’encarregaran d’informar els banyistes que cal mantenir la distància de  seguretat: 2 metres entre banyistes i entre tovalloles; i l’obligatorietat de mantenir una  distància interpersonal, de com a mínim 2 metres a la sorra, aigua, passejos, entrada a  accessos i dutxes, i deixar 6 metres lliures des de la línia d’aigua.  

El Punt d’Informació Turística, ubicat al costat del monument de la Vela, també incidirà  en la difusió de les mesures per evitar el contagi abans d’anar a la platja, mentre s’hi està i  quan s’arriba a casa.

El dispositiu d’informació es completa amb cartelleria amb les indicacions higièniques i  sanitàries per evitar els contagis i per avisar del tancament d’algun dels trams de litoral en  cas que s’arribi al límit d’aforament.

Així mateix, es farà un reforç de la presència de la Policia Municipal amb l’objectiu de  garantir la qualitat de l’espai públic, la seguretat i la convivència. Els agents faran una tasca  específica de vigilància durant les hores de major afluència de persones i vehicles, que  s’intensificarà els caps de setmana i festius.

També s’adoptaran mesures a la via pública. Així, es controlarà el pas de vehicles per  establir limitacions de circulació si s’escau, i s’evitaran les aglomeracions o grups de  persones que superin la xifra establerta a cada moment. La base d’operacions diürna del  servei específic de vigilància de la Policia serà el Centre de Serveis de Gavà Mar, la qual  cosa permetrà la reducció del temps de resposta a menys de cinc minuts.

La vigilància policial es realitzarà durant les 24 hores del dia i combinarà el patrullatge per  les diferents zones d’interès amb patrulles en motocicleta, quad i turisme. Aquest dispositiu,  que es durà a terme amb la col·laboració dels Mossos d’Esquadra, inclou agents uniformats  i de paisà.

El dispositiu es completa amb servei de megafonia, des d’on s’emetran regularment  missatges informatius, posant un èmfasi especial en els consells sanitaris, mesures de  seguretat i alertes per estat del mar.

Salvament i socorrisme 

Un any més, les platges de Gavà comptaran amb els serveis de salvament i socorrisme, amb  protocols específics per tal de garantir que en totes les intervencions i serveis es compleixen  les mesures de seguretat i higiene establertes a causa de la pandèmia. 

Aquest servei serà operatiu els caps de setmana i festius durant els mes de juny, i a partir de  juliol de dilluns a diumenge de 10 a 19 hores. Es prestarà des de tres llocs de socors ubicats  als carrers de Roses, Premià i Vandellòs. A les prolongacions d’aquests dos últims carrers  hi ha accés adaptat per a persones amb discapacitat que arriba fins a l’aigua a través de  passarel·les. El dispositiu es completa amb quatre cadires de vigilància, una torre  d’intervenció, un quad i una moto d’aigua.  

Mobilitat sostenible i segura 

Sánchez ha explicat que “aquest estiu es reedita el dispositiu de mobilitat sostenible a la  platja per preservar el caràcter urbà i residencial del barri marítim i els seus valors  naturals. Aquest dispositiu es basa en dos eixos principals: la promoció de l’accés a la  platja en transport públic, en bici o a peu i, a l’hora, la reducció de les places  d’aparcament lliure.

El dispositiu de mobilitat sostenible també s’adapta a la situació sanitària, que limita  l’aforament de la platja amb l’objectiu de minimitzar el risc de contagi.

Les mesures que ja s’han posat en marxa són: 

  • Zona taronja: aparcament restringit en calçada a vehicles inclosos dins el cens  municipal i/o dels residents que n’acreditin l’ús propi. Enguany s’incrementa en una  cinquantena de places ja que s’amplia als carrers Alcanar i Cubelles (entre el nº 21  i 24). Es mantenen de l’any passat els carrers de l’Ametlla, Arenys, l’Escala,  Palamós, Roses, Garraf, Palafrugell i Cunit (entre els nº 11 i 89). El total de places  de zona taronja és de 520. 

La zona taronja ja es va posar en funcionament el dia 1 de maig i es perllongarà fins  al 26 de setembre, durant caps de setmana i festius en horari de 9 a 20 hores. 

Els establiments comercials i de restauració disposen d’una aplicació per oferir als  seus clients la possibilitat d’estacionar, en nombre i temps limitat, en les zones  d’aparcament restringit, mitjançant la corresponent reserva.

  • Zona d’aparcament a l’avinguda Europa, 36, restringida a vehicles que portin  visible els distintius “CERO” i “ECO”, i els inclosos dins el cens municipal i/o dels  residents que n’acreditin l’ús propi.  
  • Ampliació de l’espai d’espera al costat de les parades d’autobús per facilitar el  distanciament social. 
  • Gavà, com a «Ciutat 30», limita la seva velocitat també al barri marítim per garantir  una millor convivència entre vianants, ciclistes i vehicles de motor. 
  • Disciplina: reforç del servei de grua -sobretot caps de setmana i festius- i habilitació  d’un dipòsit temporal per agilitar la retirada de vehicles estacionats indegudament. 

Per promoure l’ús del transport públic, es disposa de quatre línies d’autobús que arriben  a Gavà Mar:  

  • GA1 amb una freqüència de 20 minuts tots els dies de la setmana. Serà gratuït  els caps de setmana i festius fins al 12 de setembre
  • A la zona marítima també es pot arribar amb L94 i L95, amb una freqüència de pas  de 20 minuts, i L77 (de Cornellà a Gavà Mar, passant per l’aeroport). 

El dispositiu també inclou la promoció dels desplaçaments a peu i en bicicleta. Des del  nucli urbà es pot accedir a la zona marítima a través de l’avinguda del Mar i continuar el  recorregut pel passeig Marítim. 

Desinfecció i neteja 

Durant tota la temporada l’empresa municipal PRESEC i l’Àrea Metropolitana de  Barcelona s’encarreguen de les tasques de desinfecció i neteja del litoral. S’habilita un  equip específic de sis persones per realitzar la neteja i desinfecció de l’espai públic, com  papereres, bancs, contenidors, baranes, passarel·les, passarel·les adaptades, vestidors i  lavabos. Així mateix, s’actua en els carrers de trànsit rodat fins als accessos, el passeig  marítim, els corriols entre les dunes, zones de vegetació (dunes), parc infantil i skate parc.

L’AMB, per la seva banda, es farà càrrec del manteniment diari de la sorra amb maquinària  i manualment, a més de la neteja i desinfecció de dutxes, rentapeus, bancs, cadires dutxa,  passarel·les entre dunes, aparca-bicicletes, papereres i contenidors semisoterrats a la sorra,  pals de banderes i senyals d’accessos. 

Aportació de sorra 

Aquest estiu la platja de Gavà rebrà una nova aportació de sorra per pal·liar les pèrdues  provocades pels temporals. Concretament, 20.000 metres cúbics a càrrec del Port de  Barcelona i la Demarcació de Costes a Catalunya. L’aportació es farà en dos punts concrets:  una entre el carrer Cadaqués i el Tropical i l’altre entre els carrers Begur i Premià, i es  preveu realitzar a finals de juny.

La sorra prové del fons marí de Port Ginesta i es transporta amb una draga fins a la platja,  on es vessa mitjançant una canonada submergida. Posteriorment, i amb maquinària d’obres  adequada, distribueix de manera uniforme. Això obligarà a tancar la zona afectada durant  l’abocament. Un cop finalitzin els treballs, caldrà mantenir tancada l’àrea de platja afectada  un parell de dies més, perquè la sorra s’assequi i s’aclareixi l’aigua de mar.