El programa “A-porta” arriba a Gavà per promoure i enfortir l’empoderament veïnal

La iniciativa s'implantarà al barri de Ca n'Espinós i Ausiàs March i arribarà a més de 500 habitatges

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Gavà desplega el programa de caràcter social “A-porta”, l’objectiu és potenciar i donar visibilitat a les habilitats i lideratge veïnals per augmentar la cohesió social i donar resposta a necessitats bàsiques de persones en situació vulnerable. Set veïns i veïnes dels barris de Ca n’Espinós i Ausiàs March seran els encarregats d’informar i assessorar els altres membres de la comunitat.

En aquest projecte els protagonistes són els veïns i les veïnes de Gavà. Els i les “Picaportes” són persones del mateix barri contractades i formades per visitar a cada un dels seus veïns i veïnes i donar- los suport, consells i recursos sobre com millorar la seva qualitat de vida. Entre altres qüestions, oferiran consells i recursos per fer una gestió de consum d’energia responsable: com reduir les factures dels subministraments bàsics o com adaptar la llar al fred i la calor amb solucions de baix cost.

D’altra banda, els i les Picaportes també informaran sobre l’accés a drets socials, recerca de feina, recursos del barri, gestió de residus, convivència i civisme. Alhora, en el seu contacte amb el veïnat treballaran per detectar possibles situacions d’aïllament social tant en el cas de persones grans com a qualsevol edat.

Els i les Picaportes faran un primer apropament per identificar les principals problemàtiques, el grau de coneixement de les ajudes socials i serveis existents. Aquest treball de camp ha començat durant el mes de juliol i està previst que s’allargui fins a finals de novembre. Un cop finalitzats aquests primers qüestionaris, es triaran aquells temes a treballar que siguin d’interès tant per als veïns del barri com per l’administració.

Com a mesura de seguretat i per evitar desconfiança, els i les Picaportes avisaran a porteries i comerços dels voltants de les seves visites amb cartells informatius on s’inclourà una imatge identificativa. En tot moment, les visites es realitzen respectant totes les mesures de seguretat sanitàries per la Covid-19.

A-porta s’ha presentat aquest matí en el barri de Ca n’Espinós. Per l’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia “la iniciativa és molt valuosa, esdevé un termòmetre per veure la capacitat que té el barri d’interactuar amb l’Ajuntament, quines són les necessitats i la facilitat que tenen per accedir i informar-se. Amb això, volem millorar aquests vincles per poder arribar a la gent i que puguin tenir la sensació de seguretat, participació i escolta activa”.

De la seva banda, el president de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya, Jordi Giró ha explicat que “es tracta d’un projecte social que, partint de la base que la gent dels barris té habilitats útils, sovint invisibles i res o poc valorades, vol generar dinamisme nou valoritzant aquestes competències. Es tracta d’aprofitar la capacitat d’iniciativa del veïnat en benefici del seu barri i crear serveis que facilitin la relació amb les institucions locals”.

Barris empoderats

A-porta és una iniciativa de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), que ha aconseguit el suport i finançament de la Generalitat de Catalunya. És una idea basada en el projecte de l’associació VoisinMalin de França, que també forma part del projecte. El programa es porta a terme a 13 barris de 8 municipis. Va començar a Ciutat Meridiana l’any 2016, des de llavors s’ha desplegat en els municipis de Barcelona, Tarragona, Reus, Santa Coloma de Gramenet, Sabadell, Mataró i Viladecans.