Detenen l’alcalde de Cabrera de Mar, el regidor d’Urbanisme i l’arquitecte municipal

La requalificació que s'investiga es va aprovar al ple del mes de febrer amb només una abstenció

Detenció de l'alcalde de Cabrera de Mar, Jordi Mir. ACN

Després de vuit hores i mitja d’escorcoll a l’Ajuntament de Cabrera de Mar, la Guàrdia Civil s’ha emportat detingut l’alcalde del municipi, Jordi Mir (JxCat); el tinent d’alcalde d’Urbanisme i Espais Públics, Enric Mir (ERC), i l’arquitecte municipal, Ramon Vilà. Se’ls investiga per la requalificació del complex Villa Bugatti, anunciada a finals de 2019 i aprovada finalment al ple municipal del passat mes de febrer.

El tràmit es va aprovar amb l’abstenció de Gent per Cabrera i el suport de tota la resta de partits. La finca, destinada a casaments, havia d’acollir una escola per a infants amb dificultats d’aprenentatge gestionada per la Fundació El Brot, presidida pel també detingut Xavier Vendrell.

Per fer possible el projecte, el consistori va modificar el planejament urbanístic perquè la finca pogués acollir usos educatius. El govern municipal va presumir en el seu dia de la possibilitat que el municipi acollís aquest projecte: “El consistori n’ha facilitat la implantació pels beneficis que suposa, tant educatius con en l’activitat econòmica”, recitava el butlletí municipal.

La requalificació del complex de Villa Bugatti va tenir el suport dels grups que donen suport al govern municipal de Cabrera de Mar (JxCat, ERC i PSC), i també de la CUP i Alternativa per Cabrera, a l’oposició. El grup independent Gent per Cabrera, també a l’oposició, es va abstenir en la votació del passat 25 de febrer al ple municipal.

La Guàrdia Civil seguia des de feia mesos l’operació i tindria intervingut el telèfon del tinent d’alcalde d’Urbanisme, on s’haurien trobat converses de whatsapp amb Xavier Vendrell, segons han explicat a l’ACN fonts del govern municipal. Aqeustes mateixes fonts entenen que aquestes converses són “normals” entre el titular d’Urbanisme i el promotor del projecte.

Durant l’escorcoll a l’Ajuntament d’aquest dimecres, l’alcalde, el tinent d’alcalde i l’arquitecte han estat incomunicats entre ells i també amb la resta de membres del govern municipal, que han pogut seguir l’estat de la investigació a través d’un advocat. Jordi Mir, Enric Mir i Ramon Vilà han estat traslladats a dependències policials passats dos quarts de sis de la tarda.

A la sortida, un reduït grup de veïns ha donat suport als detinguts i ha cridat consignes contra la Guàrdia Civil. Quan els agents que custodiaven l’Ajuntament han marxat hi ha hagut algun moment de tensió amb els concentrats, que els han escridassat i han dificultat la circulació dels vehicles.