128M d’euros de la UE per impulsar l’Àrea Metropolitana de Barcelona

La inversió europea cobreix el 66 % del cost total dels projectes desenvolupats

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aconseguit durant l’actual mandat mobilitzar 128,52 milions d’euros en forma de subvencions europees, que ha destinat a 73 projectes, ja sigui a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), dels fons Next Generation EU, en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència o a través d’altres programes europeus i internacionals.

La inversió europea cobreix el 66 % del cost total dels projectes desenvolupats, que ascendeix a 194 milions d’euros. Amb aquesta inversió, l’AMB promou la millora dels serveis i les infraestructures de la metròpolis de Barcelona, i té com a objectius afavorir el pas cap a una economia baixa en carboni, transformar la mobilitat cap a un model més sostenible, digitalitzar el territori, protegir el medi ambient i millorar el patrimoni cultural i rehabilitar els habitatges obsolets que es troben a la metròpolis de Barcelona, entre d’altres.

Entre el 2019 i el 2023, l’AMB ha gestionat un total de 73 projectes subvencionats per la UE, i totes les àrees de l’ens metropolità hi han participat. D’aquests, 15 han estat finançats amb fons FEDER, 4 amb fons Next Generation EU i 54 a través d’altres convocatòries europees. Dels 73 projectes, l’AMB n’ha liderat 25 i ha participat com a sòcia en 48 més. Pel que fa a la implicació local, tots els municipis metropolitans han estat involucrats en els projectes de l’AMB, sigui de manera directa o indirecta.

A través d’un conveni de col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, l’AMB rep finançament del fons FEDER per a 10 projectes, amb un pressupost total de 70,45 milions d’euros i una despesa subvencionable de 56,93 milions d’euros, de la qual l’AMB podrà arribar a recuperar un màxim del 50 %.

D’altra banda, l’AMB també ha rebut recursos FEDER per a projectes en l’àmbit de l’eficiència energètica i la mobilitat sostenible, a través de convocatòries gestionades des de l’Administració general de l’Estat i la Generalitat de Catalunya. En aquest cas, han estat 5 projectes amb un pressupost de 2,75 milions d’euros i una subvenció d’1,10 milions d’euros.

Una nova tipologia de projectes que s’ha iniciat són els finançats a través dels fons Next Generation EU, que va posar en marxa la Unió Europea per tal de donar resposta a la situació de crisi econòmica i social generada per la pandèmia de la COVID-19. Aquest instrument està format principalment pel Mecanisme de Recuperació i Resiliència, que en l’àmbit estatal es vehicula a través del Pla de recuperació, transformació i resiliència.

També hi ha 54 projectes que han estat finançats a través d’altres convocatòries europees. L’AMB hi participa a través de consorcis amb altres àrees metropolitanes, altres nivells d’administració, universitats, centres de recerca o empreses. Es tracta de projectes molt innovadors i que permeten realitzarproves pilot al territori metropolità.