La Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona ha donat llum verda a l’aprovació inicial del Pla especial urbanístic d’ordenació de les activitats de pública concurrència, comerços alimentaris, serveis turístics i altres activitats al districte de Ciutat Vella.
Amb aquest mateix tràmit es prorroguen les suspensions vigents a tot el districte per a noves llicències de salons de manicura i/o pedicura, venda de productes per al cultiu de cànnabis i relacionats, i botigues de carcasses, fundes i complements per a telèfons mòbils, vigents des de juliol de 2024.
Es manté també la suspensió de totes les llicències per a noves activitats a la Rambla, amb l’excepció de les noves activitats culturals, que deixen d’estar suspeses amb aquest tràmit. Específicament, es podran autoritzar la Rambla activitats de cafè teatre, sala de concerts, espectacles musicals, audicions amb seients, audiovisuals, galeries d’art, teatre, circ o similar, creació artística i literària, activitats de museus, arxius i biblioteques, llibreries, i centres de difusió cultural, entre altres.
El document, aprovat en la darrera Comissió de Govern del mes de juny, segons el calendari previst, i publicat al BOPB aquesta setmana, haurà de superar després el període d’exposició pública durant l’estiu, amb la previsió de poder encarar l’aprovació definitiva cap a finals d’any o principis de 2026, en comissió de plenari i Consell Plenari.
Una única regulació amb el focus posat a enriquir el teixit comercial de Ciutat Vella
El nou Pla d’Usos proposa passar a una única regulació per a tot el districte, amb dos eixos estratègics singularitzats: la Rambla i Via Laietana, on es vol potenciar de manera singular la varietat d’usos comercials i corporatius per a la nova Via Laietana i reforçar la Rambla com a futur eix d’activitat cultural, per encarar la transformació després de les reformes urbanístiques.
Aquesta nova regulació continua amb la voluntat de preservar l’habitabilitat al districte, ara tenint en compte no només en els impactes de les activitats nocturnes, sinó en el conjunt d’externalitats, també diürnes, que provoquen activitats i establiments com els de venda de souvenirs, les botigues de carcasses i accessoris de mòbils, els growshops (o botigues de venda de productes cannàbics) i les associacions destinades al consum d’aquest producte, optant per criteris de regulació que han de potenciar l’oferta cultural i les activitats econòmiques de major qualitat o al servei del teixit local, per enriquir el teixit comercial de Ciutat Vella i alhora evitar el monocultiu comercial instal·lat a algunes zones del districte.
Ciutat Vella compta amb 3.102 activitats econòmiques censades a tot el districte, de les quals 1.357, un 43’7%, correspon a activitats de restauració, i 720 de comerç alimentari. Unes altres 498 són establiments turístics i comerç quotidià no alimentari, i del total a tot el districte, per barris, 1.104 activitats es concentren al barri del Raval, seguit de 856, al Gòtic.