Aprovada la nova denominació de set espais de la via pública al Centre, Sant Josep i Sanfeliu

Es dediquen uns jardins del barri de Sant Josep al 28 de Juny, Dia Internacional de l’Orgull pels drets de les persones LGTBI+

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El Ple municipal ha aprovat els noms ratificats pel Consell del Districte I, a proposta de la Comissió del Nomenclàtor, per a set espais públics innominats als barris del Centre, Sant Josep i Sanfeliu. 

Es tracta dels jardins de Jaume Huguet, una zona verda paral·lela al carrer de Femades; els jardins de les Oliveres i els jardins dels Til·lers, dues futures zones verdes a l’àmbit de la Porta Sanfeliu; els jardins del 28 de Juny, a la confluència del carrer del Canigó i l’avinguda de Vilafranca; el passeig de Can Buxeres, a la part superior del parc; el carrer de Maria Miret i el carrer de Rosa Crexells, dos vials nous a l’illa delimitada per l’avinguda del Carrilet, l’avinguda de Pau Casals, el carrer del Cobalt i l’avinguda de la Fabregada. 

Amb la denominació jardins del 28 de Juny es dona compliment a una moció aprovada pel Ple municipal perquè L’Hospitalet tingués un espai de reconeixement als drets de les persones LGTBI+ amb la data del Dia Internacional de l’Orgull. Es tracta de la zona verda actualment existent al final i l’oest del carrer del Canigó, que s’ampliarà en un futur a l’illa delimitada per aquesta via, l’avinguda de Josep Tarradellas i Joan, l’avinguda de Ventura Gassol i l’avinguda de Vilafranca. 

Dues hospitalenques, l’artista del vidre i soprano Maria Miret i la puntaire Rosa Crexells, donen nom a dos nous vials que uniran el carrer del Cobalt amb l’avinguda del Carrilet i l’avinguda de la Fabregada amb l’avinguda de Pau Casals, respectivament. D’aquesta manera, es continua donant noms de dones a nous carrers de la ciutat. 

Maria Miret (L’Hospitalet, 1899 – Cornellà, 1970) va exercir la decoració de vidres esmaltats —amb exposicions a Barcelona, Tarragona i Rubí, entre altres ciutats— i va ser primera solista de l’Orfeó Hospitalenc, fundat el 1922. Rosa Crexells (L’Hospitalet, 1830 – Madrid, 1914) va destacar per la qualitat dels seus treballs de puntes i a Madrid —on va anar a viure al voltant de 1845 després de casada— va agafar fama amb els seus brodats i es va convertir en proveïdora de Maria Cristina de Borbó, Isabel II i bona part de l’aristocràcia com a puntaire de la Casa Reial. 

Jardins de Jaume Huguet és la nova denominació de la zona verda limítrofa amb Cornellà que fins a 2018 pertanyia al terme municipal de la ciutat veïna amb el nom de jardins de la Pau. Es tracta de dos pintors del mateix nom, pare i fill, dels segles XVI i XVII, als qui s’atribueix el retaule de Sant Roc de l’església de Santa Eulàlia de Mèrida, que es conserva al Museu de L’Hospitalet. 

Dues zones verdes pendents d’execució a les noves edificacions a l’àmbit de la Porta Sanfeliu duen el nom de jardins de les Oliveres i jardins dels Til·lers, al sud de l’avinguda de l’Electricitat i entre el carrer de Sanfeliu i el carrer de l’Estronci. I passeig de Can Buxeres és ara la denominació de l’espai que connecta el carrer de l’Estronci amb el Camp Municipal de Futbol Can Buxeres, dins de l’àmbit del parc metropolità. 

Aquestes set noves denominacions d’espais públics al Districte I són les primeres que s’incorporen al Nomenclàtor de carrers de L’Hospitalet vigent des de 2019.