Alerten del perill de “massificació” de Brians i Quatre Camins

  El sindicat diu que els mòduls ordinaris de Brians 1 superen el 95%, Quatre Camins el 96% i Brians 2 el 80%

  El sindicat UGT de presons ha alertat aquest dilluns que les tres presons de l’àrea metropolitana, Brians 1, Brians 2 i Quatre Camins estan en perill de “massificació”, després que la Model de Barcelona tanqués la setmana passada. Així, segons els seus càlculs, aquest dilluns els quatre mòduls de règim ordinari de Brians 1 es troben al 95,2% de la seva capacitat màxima, els set mòduls ordinaris de Quatre Camins estan al 96,39% i Brians 2 al 80,88%.
  Això, segons el sindicat pot portar problemes de seguretat i agressions per als presos i per als funcionaris. Aquest increment “provoca una involució en la dinàmica de disminució d’ocupació efectiva que s’estava produint en els darrers anys” i “podria provocar l’inici del col·lapse del sistema penitenciari”, cosa que “podria provocar danys irreparables”.

  En un comunicat, UGT ha criticat el “perillós joc” i la “precipitació” del Departament de Justícia per voler tancar la Model abans d’obrir els nous centres de la Zona Franca. “Un servei públic essencial no ha de servir de moneda de canvi per l’assoliment de determinats interessos partidistes i electorals”, afegeix.

  En canvi, segons el Departament de Justícia, la Model oberta, que estava al 120% de la seva capacitat, el sistema estava al 67,4% de capacitat. Amb la Model tancada, ens situem al 72,9% de capacitat. Havent tancat la Model, el sistema penitenciari disposa de places equivalents a la capacitat de tres presons buides com Lledoners, Puig de les Basses i Joves. En el mateix sentit, Justícia recorda que s’han mantingut tots els llocs de treball, cosa que significa que es reforcen les plantilles de tots els centres penitenciaris, que és una vella reivindicació dels sindicats.

  “El sistema s’haurà estabilitzat al mes de setembre, tal com estava previst des del primer dia”, ja que “es tracta del moviment de presos i de funcionaris més gran de la història dels serveis penitenciaris, sense precedents”, recorden fonts penitenciàries.