Barcelona continuarà apostant per la transformació dels patis escolars per millorar la qualitat dels espais d’esbarjo i afavorir les dinàmiques de joc i relació entre els nens i nenes. Fins al final d’aquest mandat (2024-2027), l’Ajuntament de Barcelona preveu transformar 9 patis escolars amb la implicació activa de les comunitats educatives dels centres, incloent-hi alumnes, professors, famílies i personal de l’escola.
Aquesta iniciativa forma part del programa Transformem els patis, que executa el Consorci d’Educació de Barcelona i compta amb el suport de la plataforma decidim.barcelona. El projecte té com a objectiu principal millorar els espais de joc i esbarjo, naturalitzar-los i convertir-los en entorns més inclusius i igualitaris, fomentant relacions de respecte i diversitat. A més, es busca que els patis esdevinguin espais comunitaris útils també per a les famílies i veïns, convertint-los en un punt de trobada dins del barri.
Aquest curs ja han començat les obres de transformació a tres escoles: l’Escola Calderón de la Barca, l’Escola Torrent de Can Carabassa i l’Escola Pere IV. Aquestes escoles, com les altres que s’hi sumaran en els propers cursos, participaran en el redisseny i remodelatge dels seus patis amb la col·laboració activa de les seves comunitats educatives. Els alumnes, professors, famílies i altres membres de l’escola tenen l’oportunitat de formar part del procés de disseny dels nous espais mitjançant activitats presencials i la plataforma decidim.barcelona.
En el curs 2025-2026, el procés de transformació afectarà tres escoles més: l’Escola Fructuós Gelabert, l’Escola Brasil i l’Institut Escola Tres Fonts de les Corts. Finalment, durant el curs 2026-2027, el torn serà per a l’Escola Marta Mata, l’Escola Provençals i l’Escola Pegaso.
Fins ara, el programa ha beneficiat un total de 71 centres educatius de la ciutat, amb 12 d’ells que ja han estrenat els seus nous patis, els quals van ser redissenyats durant el curs passat i van ser transformats durant l’estiu. Aquestes transformacions no només impliquen la renovació de l’espai, sinó també la creació d’ambients més inclusius i naturals, que fomenten el joc creatiu i el respecte entre els alumnes.
La tinenta d’alcaldia d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, ha destacat la importància d’aquest projecte, que no només transforma els espais físics, sinó que també potencia la implicació i la cohesió de la comunitat escolar. “Transformem els patis és un programa que no només canvia els espais d’esbarjo, sinó que també fomenta la participació activa de tota la comunitat educativa. Això fa que el pati sigui un espai de creixement i convivència, un veritable centre de dinamisme i inclusió social”, ha afirmat Bonet.