Gairebé tres de cada quatre pacients etiquetats com a al·lèrgics als antibiòtics beta-lactàmics o penicil·lines són falsos positius, segons es desprèn d’un estudi realitzat per un grup clínic encapçalat pel doctor Gustavo Molina, especialista del Servei d’Al·lergologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB).
En la investigació, s’han analitzat 249 casos d’al·lèrgics a beta-lactàmics, procedents de set hospitals públics de l’Institut Català de la Salut (ICS) i, del conjunt de pacients examinats, en 186 casos, gairebé el 75% del total, s’ha retirat l’etiqueta després de l’estudi al·lergològic. Els investigadors alerten que l’etiquetatge fals té conseqüències greus com el creixement de la resistència a antibiòtics.
“Les falses etiquetes d’al·lèrgia a penicil·lines i altres beta-lactàmics no són un assumpte menor, es tracta d’un problema de salut pròpia i pública“, apunta el doctor Gustavo Molina. Segons subratllen els autors de l’estudi, el sobrediagnòstic d’al·lèrgies a medicaments té diverses conseqüències greus com l‘ús d’alternatives terapèutiques més perjudicials, més cares i menys eficaces, l’increment d’infeccions de ferides quirúrgiques o la pujada del temps d’hospitalització.
Així mateix, també propicia el creixement de la resistència a antibiòtics, en un context global d’augment dels bacteris multiresistents, la qual cosa, tal com assenyalen, suposa una amenaça cada cop més gran per a la salut pública mundial.
La majoria de falsos positius examinats a l’estudi provenen de la infància, malgrat que, segons indiquen els autors, existeix “prou evidència” sobre que l’al·lèrgia als antibiòtics se sol desenvolupar entre els 26 i els 54 anys. “Les dades mostren la necessitat d’augmentar la formació en al·lèrgia i hipersensibilitat, per tal que el personal sanitari millori competències en la identificació de reaccions i els efectes adversos esperables dels fàrmacs”, sosté l’especialista del Servei d’Al·lergologia de l’HUB.
Els 249 casos d’al·lèrgics a beta-lactàmics analitzats en la investigació procedien de set hospitals públics de l’Institut Català de la Salut (ICS): l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, l’Hospital Verge de la Cinta, l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i l’Hospital Universitari Joan XXIII.
Amb l’objectiu de millorar el diagnòstic en l’especialitat, el Servei d’Al·lergologia de l’Hospital de Bellvitge ha informat que ja ha elaborat protocols de treball per harmonitzar la pràctica clínica del centre.
La llibretera i activista cultural catalana Montserrat Úbeda i Pla ha mort a 60 anys. Ànima de la llibreria Ona…
Un jove de 23 anys va provocar un autèntic caos a l'AP-7 a Roda de Berà després de conduir de…
Un taxista de Barcelona ha patit una brutal agressió per part d'uns companys de feina després de transportar uns passatgers…
El conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, ha assistit per delegació del president de la Generalitat de Catalunya,…
Aquest migdia, al voltant de les 14 hores, un turisme ha perdut el control del seu remolc i ha quedat…
La renovada Jugateca Ambiental ha obert aquest diumenge amb una jornada de tallers de plantes, una cuina solar per desfer…
Esta web utiliza cookies.