Sis agents dels Mossos d’Esquadra han estat condemnats per delictes de lesions, tortures i contra la integritat moral de dos joves als quals van assetjar després de fugir d’un control policial. Els agents han estat condemnats a més de 4 anys de presó, han estat inhabilitats i no podran seguir exercint com a policies i, a més, hauran de pagar una indemnització de més de 90.000 euros per lesions i danys morals a les víctimes.
Així ho ha establert l’Audiència de Barcelona en un cas que es remunta al 23 d’abril del 2016 a Cerdanyola del Vallès. Un cotxe patrulla i un vehicle de suport dels ARRO (antidisturbis) van iniciar una persecució contra un vehicle on viatjaven dos amics, de 21 i 23 anys en aquell moment, que s’havien saltat un control policial.
Durant la fugida, el vehicle dels joves va acabar estavellant-se contra un mur en un camí de terra, i quan van sortir del cotxe i els Mossos els van enxampar, van començar uns fets que l’Audiència qualifica d’abús d’autoritat i de tortura.
El jutge va celebrar-se ara fa un any, però mai va sortir a la llum fins ara. Els joves i els agents defensaven dues posicions totalment oposades, però el jutjat ha donat la raó als joves.
Segons relaten, les víctimes van rebre cops de puny, puntades de peu i insults fins i tot quan ja havien estat emmanillats pels agents, que, al seu torn, defensaven que les lesiones les havien sofert per culpa de l’airbag en el moment de xocar contra el mur.
La sentència, de més de 160 pàgines, tal com recull ‘elDiario.es’, dona la raó als joves, que van mantenir un relat “detallat, persistent i no contradictori” des del moment de la seva detenció fins que es va celebrar el judici. Els informes mèdics també estaven de part seva.
El tribunal destaca que va ser “una agressió, intimidació i humiliació totalment gratuïta i injustificada”. Un dels agents va donar un cop a l’ull a un dels dos joves quan sortia del cotxe. A l’altre van començar a donar-li cops de peu quan ja era a terra, de genolls. Cap dels joves va poder fugir ni va intentar “resistir-se” a la detenció, trobant-se en una situació total d’indefensió davant dels agents, que els superaven en nombre.
Així mateix, el tribunal creu la versió dels joves, que van veure’s, un cop emmanillats, estirats a terra cap per avall, amb “els peus ficats per dins de les manilles, amb les cames doblades en angle recte cap a dalt”.
Un dels joves ha patit problemes psicològics durant anys i va arribar a patir un brot psicòtic. El jove explica que “estava estirat cap per baix, m’aixecaven, els deia que em deixessin, però un dels mossos em va donar una puntada de peu al cap des de darrere i em van dir ‘us enterrarem vius, sou uns fills de puta'”. En aquest punt, els magistrats donen per provada la “tortura”, ja que els agents van “abusar del seu càrrec, van emprar un ús excessiu i injustificable de violència”.
Els magistrats es mostren “impressionats” per les declaracions dels mossos, que asseguren que les ferides van ser provocades per l’airbag. El tribunal considera que és impossible que els agents no veiessin els nois sagnant i que les seves ferides en cap cas coincideixen amb unes lesions provocades per l’airbag. Consideren també que no s’entén que no truquessin una ambulància. De fet, van ser els mateixos agents qui van traslladar els joves a un hospital. Tot això fa pensar als magistrats que els seus testimonis eren “poc fiables”. Segons indiquen en la sentència, la pallissa policial només “buscava provocar terror psicològic en els joves”.
Les defenses dels agents recorreran la sentència que condemna a cinc dels agents a quatre anys i quatre mesos de presó; i al sisè agent a cinc anys i cinc mesos i 15 dies de presó. A més, hauran d’indemnitzar els joves amb 90.152 € per lesions i danys morals i tots ells han estat inhabilitats i no podran seguir exercint com a policies. Amb tot, els magistrats han hagut de reduir la pena pel retard acumulat en la causa, que va estar paralitzada durant quatre anys als jutjats de Cerdanyola i un any més d’espera per celebrar-se el judici a l’Audiència de Barcelona.
Fins al judici, és a dir, durant els sis anys posteriors als fets, la Generalitat no va prendre cap mesura contra els agents, que van continuar treballant sense suspensions de feina i sou. Ara, amb la sentència, el Departament d’Interior sí que ha anunciat l’obertura d’un expedient amb mesures que es detallaran en els pròxims dies.