Segons Eugeni Rodríguez, hi ha un motiu per entendre pel qual Sant Martí i Sants-Montjuïc encapçalen la llista. "És on trobem les discoteques de Razzmatazz i Apolo. Si estem dins de l'estructura dels locals i hi ha un operatiu per poder comunicar-ho amb immediatesa, es multipliquen les incidències", explica el president de l'entitat.
La radiografia: quan, on i a qui?
Des de l'Observatori, com a entitat independent, presten atenció, ajuda i acompanyament a les víctimes les 24 hores els 7 dies de la setmana. De fet, treballen braç a braç amb l'Oficina per la No Discriminació per harmonitzar a BCN les incidències registrades. I, amb les dades sobre el paper, la radiografia que han dut a terme sobre les agressions és la següent.
"Tenim problemes amb l'oci en general. Especialment amb el nocturn, tot i que també hem registrat incidències en alguna festa de dia", explica el president de l'Observatori. Els més afectats són els homes gais, tot i que des de l'entitat manifesten que també els preocupa les dones trans. I, recentment, han detectat que a Barcelona les persones no binàries i els homes trans també estan sent objecte d'agressió.
L'any passat el mateix Observatori va denunciar públicament un episodi de violència contra una dona trans al metro de Barcelona. I, actualment, tot i el reforç de protocol que s'ha anat fent durant els darrers ants, encara és un espai que segueix preocupant.
Els discursos d'odi com a detonador
Des de l'Observatori manifesten que el principal motiu que es troba darrere d'aquestes agressions és la normalització dels discursos d'odi. Les xarxes socials, com Tiktok o Twitter, encara el fan més gran. "Hi ha una part de la població LGTBI molt empoderada, però també un sector de la població que està adoptant els valors de l'extrema-dreta. Actualment, tenim més visibilitat, però per culpa d'aquest discurs també es genera més reacció", expressa Eugeni Rodríguez.
Pel que fa al perfil d'agressor, gairebé sempre és el mateix. 9 de cada 10 agressors són homes. La majoria joves, i cada cop amb més freqüència, adolescents, un problema que preocupa molt a l'entitat. "A més, quan actuen sempre ho fan en grup", detalla el president de l'Observatori.
Més recursos per un millor acompanyament
Tot i funcionar com una ONG independent, l'Observatori contra l'LGTBI-fòbia treballa de forma exhaustiva durant tot l'any per poder prestar una atenció psico-social i acompanyament jurídic a les víctimes. De fet, depenent de les característiques del cas, fan costat durant tot el procés judicial a les víctimes amb tota mena d'ajuda.
Moltes de les agressions es registren durant el cap de setmana, que és quan l'administració està tancada. "Necessitem un pressupost especial perquè necessitem més recursos per poder implementar un servei de qualitat", explica Rodríguez. Tot i treballar conjuntament amb l'Ajuntament de Barcelona i altres entitats, des de l'Observatori demanen més ajuda per reforçar els recursos humans.
D'altra banda, l'ONG agraeix la col·laboració amb Mossos d'Esquadra, un dels factors més importants a l'hora de poder fer un seguiment de l'agressió. En tot cas, el treball que fan des de l'Observatori és molt intens per poder defensar els drets del col·lectiu a la ciutat de Barcelona. "No podem evitar que un homòfob agredeixi, però sí que l’acompanyament sigui millor", remarca el president de l'entitat.