L’Ajuntament de Badalona ha descobert un nou cas d’explotació habitacional. Un empresari “sense escrúpols” havia convertit el local i el magatzem d’una antiga fusteria en divuit habitacions de quinze metres quadrats sense cap mena de ventilació. Actualment n’hi havia ocupades setze, a raó de 450 euros al mes.
L’alcalde, Xavier Garcia Albiol, destaca que hi vivien “persones humils” que “l’únic delicte que havien comès era no poder pagar un lloguer”. Albiol assegura que la resposta del consistori serà “exemplar” i es preveuen sancions d’entre deu i dotze milions d’euros. L’alcalde denuncia també l’alt grau de “professionalització” del responsable, ja que els infrahabitatges es comercialitzaven fins i tot a través d’una immobiliària.
El local es va començar a condicionar la passada primavera i ja feia uns mesos que els ‘inquilins’ hi vivien. La reforma, en la que segons Albiol el propietari s’hauria gastat “bastants milers d’euros”, es va fer sense permisos i a l’esquena de l’Administració.
Les “llodrigueres”, com les ha definit el mateix Albiol, eren a l’interior d’uns baixos del número 153 del carrer Sant Joan de la Creu, al barri de Coll i Pujol. I es dona la circumstància que el bloc de pisos que s’aixeca sobre el local és del mateix propietari. Dels 26 pisos que hi ha, 24 són seus.
Segons ha pogut saber l’ACN, la societat que gestiona els negocis és Urbanizadora Badalonense i ara l’Ajuntament estaria investigant si té més propietats a la ciutat per si es podrien estar reproduint situacions similars. A Coll i Pujol hi vivien unes 30 persones “en una situació humiliant fruit de la desesperació”, ha lamentat Albiol.
Per l’alcalde, el cas del carrer Sant Joan de la Creu demostra la “manca d’escrúpols” d’una persona “despiadada” que s’aprofita de la “desesperació”. Els ‘zulos’, detalla, estaven en “condicions infrahumanes que no són admissibles”. Cada espai d’uns quinze metres quadrats, tenia un llit, un lavabo i una cuina “de càmping”.
Davant les evidències, l’Ajuntament de Badalona prepara una resposta “exemplar” i es calcula que l’import de les sancions que es podrien interposar pot arribar als 12 milions d’euros: “És un cop dur contra l’explotació habitacional”. La suma inclou diferents incompliments de la normativa de disciplina urbanística.
Les mesures no es quedaran aquí, ja que des de l’Ajuntament també es perseguirà la immobiliària que comercialitzava aquests espais, com si es tractés d’habitatges legals. “Fins a quin punt es pot ser tan insensible i salvatge?”, es pregunta Albiol. És, diu, una manera de “jugar amb les misèries” de la gent.
L’empresa encarregada de la comercialització dels infrahabitatges és BMC House, segons informació del cas a la que ha tingut accés l’ACN. “Serem tremendament rigorosos i els caurà el pes de l’administració”, avisa Albiol, que vol enviar un missatge de “contundència” als especuladors.
En aquest sentit, l’alcalde de Badalona assegura que l’Ajuntament actuarà “amb la mateixa contundència” que ho fa davant l’ocupació il·legal: “No acceptem ni una cosa ni l’altra”, assegura l’alcalde. D’altra banda, en les pròximes hores es preveu també el precinte del local, un cop els serveis tècnics finalitzin els seus informes.
Això implica que les persones que havien fet d’aquests “forats” casa seva hagin de marxar. Albiol detalla que l’Ajuntament els oferirà el seu suport, però recorda que l’ajuda està “limitada” en el temps. “Amb aquells que no tinguin una alternativa, pararem el cop”, afirma.