Xavier Espot referma l’aposta d’Andorra contra el malbaratament alimentari

El cap de Govern parrticipa telemàticament en dos fòrums celebrats a l’ONU

El cap de Govern, Xavier Espot, va participar ahir telemàticament en la Cimera de  les Nacions Unides sobre Sistemes Alimentaris, que es va celebrar en el marc de la  76 sessió de l’Assemblea General de les Nacions Unides a Nova York.  

Durant la seva intervenció, el cap de Govern va posar en relleu l’aposta d’Andorra  per impulsar la lluita contra el malbaratament alimentari per avançar cap a sistemes  alimentaris sostenibles. De fet, Espot va destacar el Projecte de llei aprovat per  l’Executiu sobre l’economia circular “permetrà un enfocament més sostenible del  consum”.  

Xavier Espot va assenyalar la importància de tenir uns processos de consum i  gestió de béns naturals sostenibles. Precisament, el cap de Govern va recordar que  el mateix Projecte de llei s’alinea amb l’ODS 12.3, que té per objectiu reduir a la  meitat les pèrdues d’aliments per al 2030.  

Pel que fa a la producció, Espot va explicar l’aposta del Govern per invertir en la  promoció i certificació de productes locals i circuits de subministrament més curts  per tal de garantir un producte final de qualitat.  

En termes generals, el cap de Govern es va referir als efectes de la pandèmia del  coronavirus SARS-CoV-2 sobre el sistema alimentari global. Segons va apuntar  Xavier Espot, la investigació i la innovació són motors essencials per desenvolupar  sistemes alimentaris més adaptats al canvi climàtic i a la distribució de la població  mundial actual.  

En aquest sentit, Espot va recordar que el 29 de setembre se celebra el Dia  internacional sobre la conscienciació de la pèrdua i el malbaratament d’aliments,  gràcies a la proposta conjunta entre Andorra i San Marino.  

El cap de Govern destaca la importància d’un accés equitatiu a les vacunes contra el coronavirus SARS-CoV-2  

D’altra banda, el cap de Govern va participar dimecres passat en la Cimera virtual  ‘Posar fi a la pandèmia i reconstruïm-nos millor’, organitzada pels Estats Units  d’Amèrica. En el seu parlament, Xavier Espot va afirmar que el percentatge de  vacunació d’Andorra contra la COVID-19 “no hauria estat possible sense la  cooperació internacional”, tant la multilateral –amb la iniciativa COVAX i la UE–  com bilateral –amb França, Espanya i Portugal–. 

Justament, Espot va emfatitzar que Andorra advoca per un accés equitatiu a les  vacunes, així com a mètodes de protecció i proves contra el SARS-CoV-2.  “Garantir l’accés és elemental per lluitar activament contra la COVID-19”, va  apuntar.  

Agenda de la ministra Maria Ubach  

D’altra banda, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va participar ahir en la  trobada dels Ministres d’Afers Exteriors d’Iberoàmerica. Aquest esdeveniment, que  també formava part de l’agenda d’actes de la 76 sessió de l’Assemblea General de  les Nacions Unides, va comptar amb la presència dels titulars d’Exteriors dels  països iberoamericans desplaçats a Nova York.  

En la reunió, els ministres d’Afers Exteriors van abordar el procés de selecció del  pròxim Secretari General Iberoamericà en substitució de Rebeca Grynspan, que va  finalitzar el seu mandat el 10 de setembre després de vuit anys al capdavant de la  Secretaria General Iberoamericana (SEGIB). Aquest procés, que es farà per  consens, compta fins al moment amb la formalització de quatre candidatures:  Guatemala, Xile, Perú i Equador. Durant la trobada també es va tractar la  preparació de la XXVIII Cimera de Caps d’Estat i de Govern, que se celebrarà a la  República Dominicana el novembre del 2022.  

Ahir a la tarda, Ubach també va intervenir en l’acte de l’Aliança pel Multilateralisme,  organitzat per França i Alemanya. En el seu discurs, la ministra va insistir en la  importància del multilateralisme per superar reptes, com és el cas de la pandèmia  del coronavirus SARS-CoV-2 o el canvi climàtic.  

També, Maria Ubach va mantenir una reunió bilateral ahir amb el ministre d’Afers  Exteriors de Malta, Evarist Bartolo, en la qual van tractar l’Acord d’associació amb  la UE i el ministre Bartolo va oferir el seu suport a Andorra.