Dissabte, 25 de maig de 2024
És notícia

Xavier Espot confirma que el referèndum per l’Acord d’associació se celebrarà el 2025

Avatar photo
Cada sessió informativa durarà més de quatre hores perquè el document té gairebé 2.000 pàgines

El cap de Govern, Xavier Espot, ha confirmat que la consulta per l’Acord d’associació amb la Unió Europea haurà d’esperar al 2025. En cas que el referèndum resultés favorable, Espot ha explicat que la tramitació posterior seria “relativament ràpida”.

Espot ha qualificat de “fructífera” la sessió celebrada aquest dimecres 21 de febrer a les 19.00 hores perquè ja han “consensuat i acordat totes les accions comunicatives que es faran d’ara endavant”. A partir de la setmana vinent, des del Govern s’iniciaran “lectures comentades amb diferents representants institucionals i mitjans de comunicació”. Aquestes reunions, segons ha aclarit Espot, “tindran una duració mínima de quatre hores” perquè el text és “llarg i feixuc”, ja que compta gairebé amb 2.000 pàgines.

Tot seguit, mitjançant una clau d’accés, la persona interessada podrà registrar-se i descarregar-se la versió actual en aquell moment. “Es posarà a disposició el text en la versió vigent de l’Acord d’associació, que serà una versió evolutiva perquè no estarà completament tancada”, ha afirmat el cap de Govern. 

En tot cas, Espot ha indicat estar “molt a prop” del text definitiu. “Nosaltres ja hem rebut aquesta setmana la versió autèntica en llengua anglesa de l’acord marc, del protocol Andorra i de la majoria dels annexos. Creiem que cap a finals de març tindrem un document estabilitzat”. Tanmateix, ha reconegut que pel que fa a l’acord marc, que concerneix Andorra i a San Marino, “hi ha observacions que no són del tot concordants”.

Reunió oberta al públic general el 12 de març

Paral·lelament, el cap de Govern ha anunciat que el pròxim 12 de març a les 20.00 hores es farà una primera reunió pública informativa al Centre de Congressos d’Andorra La Vella, organitzada pel pacte d’Estat. “Volem que l’acte sigui el màxim didàctic i transparent possible i al final hi haurà un torn de preguntes i respostes”, ha apuntat Espot, qui ha afegit que a l’esdeveniment participarà “gent de la societat civil, que explicarà la seva experiència i quin és el seu sentiment en relació amb l’Acord d’associació”.

D’altra banda, des de la Secretaria d’Estat d’Afers Europeus (SEAEU) s’ha elaborat un document de cinquanta pàgines, “que és com un resum executiu d’aquest Acord d’associació” i que es penjarà a la pàgina web “perquè tothom pugui consultar-lo”. Aquest informe explicarà “d’una forma menys feixuga el text original”, ha apuntat el cap de Govern.

Referèndum el 2025

Espot ha afirmat que s’emplaça el referèndum sobre l’Acord d’associació el 2025 “tenint en compte que és molt difícil que el Parlament Europeu estigui en disposició de ratificar aquest Acord”. 

Aquesta confirmació de data ve donada, segons el cap de Govern, “pel llarg procés de traducció” del text. En cas que la consulta vinculant esdevingui positiva, la tramitació posterior seria “relativament ràpida”, ha aclarit Espot. “Podria entrar en vigor el primer semestre de 2025”, ha afirmat.

Valoració positiva de MoraBanc

El president de l’entitat bancària MoraBanc, Joan María Nin, ha reaccionat positivament a l’Acord d’associació, la qual cosa no ha sorprès Espot perquè considera que “dona resposta” als interessos del país. “És un Acord d’associació que s’ha negociat durant vuit anys amb visió de defensa a ultrança dels interessos d’Andorra”, ha remarcat el cap de Govern.

A més, ha apuntat que l’aspiració és participar en el mercat interior europeu i, per tant, “d’acceptar les seves regles”, però amb una sèrie d’especificitats i adaptació “que responguin a la idiosincràsia” del principat. “Estic convençut que convencerem a bona part de la ciutadania, no perquè siguem bons oradors, sinó perquè el que estem explicant és un bon Acord d’associació”, ha assenyalat Espot.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

ATENCIÓ | Un accident a la C-58 a Barcelona provoca retencions

Notícia següent

Els igualadins puntuen el servei de neteja i recollida de deixalles amb un 7,41

Notícies relacionades