Dissabte, 13 de juliol de 2024
És notícia

Xavier Baldo: “Les criptomonedes són un canvi de paradigma i cal formar-se”

El bitcoin o moneda virtual està entrant en força a la vida quotidiana de les persones. Cada cop més sovint sentim a parlar d’aquests tipus de diner que fa relativament poc temps, era només una idea que semblava llunyana, futurista, etèria i poc consistent.

Tanmateix, avui dia són cada cop més gran el nombre de persones que, no només hi creuen, sinó que estan fent negoci i fins i tot fortuna, amb aquest tipus de diner.

Xavier Baldo és el director de l’acadèmia Blockchain School. Des d’Andorra explica en aquesta entrevista per a La Ciutat, en què consisteix en bitcoin i quin futur li espera a la criptomoneda.

Comencem pel principi més bàsic: què és un bitcoin?

Un bitcoin és l’inici del diner digital, intercanviable i descentralitzat. Aquesta pot ser la definició més curta i més concisa que puc donar.

Què vol dir “descentralitzat”?

Em refereixo a que el poder de treure nous bitcoins el tenen les persones amb el seu node, però la descentralització és quelcom que fins ara no hem tingut. Sabem que el sistema federal imprimeix tants bitllets com vol, Europa igual, en funció de com estigui el tipus d’interès, la inflació i altres paràmetres econòmics. En aquest cas els bitcoins no; els bitcoins els fem nosaltres de forma descentralitzada. Actualment hi ha més hi ha més de 13.000 nodes arreu del món fent que bitcoin funcioni. Això és la descentralització més gran que ha existit mai.

Qui pot utilitzar bitcoin i com?

El pot utilitzar qualsevol usuari del món que tingui connexió a internet i uns coneixements bàsics de com operar amb aquest actiu digital. No cal espantar-se perquè no cal pas fer una carrera ni res per l’estil. Ve a ser com fer un Bizum o una transferència bancària. No té una complexitat elevada. Els interface estan dissenyats per a tothom i tot està preparat perquè qualsevol pugui fer el seu primer intercanvi amb bitcoins d’una manera molt fàcil.

Com s’aconsegueixen els bitcoins?

Doncs actualment hi ha molts llocs d’intercanvi. Hi ha els que estan centralitzats i els que existeixen des del 2017 descentralitzats, que permeten fer l’intercanvi de la moneda fíat, que és el que nosaltres coneixem com eurodòlar, la moneda fiduciària per al criptoactiu desitjat o el que s’estigui comercialitzant, però això d’una manera molt, molt senzilla.

Un bon exemple que podem tenir d’Espanya pot ser Bit2me, recentment estrenada amb la seva pròpia moneda en el món cripto. Bit2me és una casa de comercialització de criptomonedes en la que els usuaris més novells poden entrar amb la seva moneda fiduciària, l’euro en la targeta bancària, fer la compra dels bitcoins i allí mateix emmagatzemar-la

El canvi d’euros a bitcoins, funciona de la mateixa manera que el canvi de divises de tota la vida quan cada país tenia la seva pròpia moneda?

Exacte, tenim una moneda base i una moneda cotitzada. Llavors es crea un parell d’intercanvi, en el qual hi ha un mercat darrera. En el cas de bitcoin és el mateix: jo tinc euros, que és la meva moneda base, i vull la moneda cotitzada, que serà el bitcoin. Bitcoin ara mateix té un valor de 57.000 dòlars aproximadament i en euros té un valor de 1,18, tenint en compte que l’euro sempre està lligat amb el valor del dòlar. Aleshores es crea un mercat i una liquiditat.

Per tractar-se d’una moneda virtual a la gent ens costa una mica entendre-la com una moneda d’ús corrent. Com podem manejar-la?

Imaginem que hem dipositat 10.000 euros al banc. Realment creiem que aquests 10.000 euros estan allà aturats? Ni molt menys. Quan nosaltres fem servir els diners des d’una targeta virtual no és més que un deute que hem generat a nivell euro i aquí és on nosaltres comencem a tirar. Al final és un actiu digital. De fet, podríem veure que actualment tot el patrimoni és de més de 600 trilions de dòlars, dels quals només 22 estan impresos en paper. Per tant, actualment hi ha més de 560 trilions de dòlars en el món que són digitals, que no són tangibles.

D’on prové el sistema bitcoin?

Per parlar d’on prové, primer cal parlar del sistema que fa servir bitcoin de Satoshi Nakamoto. Es tracta d’una persona de la que no se’n sap la identitat. A l’any 2008 Nakamoto va presentar la primera aparició del que ara coneixem com bitcoin.org, que és el primer espai on s’indica la possibilitat de crear un diner descentralitzat  Bird to bird.

Més tard, el 3 de gener de 2009, el Times d’Anglaterra va publicar la noticia del segon rescat pels bancs a nivell global i aquí és quan Satoshi Nakamoto va aprofitar per treure el primer bloc de la història, de la cadena blockchain, d’on sortiren els primers 50 bitcoins encunyats en aquest bloc.

Per poder arribar a fer això i que funcioni, ha d’utilitzar una tecnologia que ja existia, i una sèrie de de funcionaments com l’Arbre de Merkle, que consisteix en agafar una información i multiplicar-la moltes vegades, posant-la a un sol lloc. Aquesta informació la passem per un hash i per tant, aquesta informació es converteix en caràcters totalment diferents. Ningú sabria a què es refereix la informació, només que pertany a una persona amb unes dades. Aquesta és la tecnologia que hi ha al darrera de la criptografia.

Les criptomonedes són això: una criptografia. La manera de dir que aquests diners estan encriptats i que ningú pot veure que jo em dic Xavier Baldó i que tinc aquests diners; però són totalment rastrejables en totes les operacions del món i fins i tot podem saber com, on i on acaben anant, les operacions més grans del món.

Qui controla la xarxa bitcoin?

Cal entendre que totes les criptomonedes són un software que va dins d’una tecnologia. L’important de tot això és el valor de totes les criptomonedes, que resideix a la cadena de blocs, a blockchain, la tecnologia que fa possible que això funcioni.

Aclarim-ho una mica més. Parlem de la cadena blockchain.

A internet, amb una IP, la puc vulnerar, entrar, esborrar, fer, per exemple, que les dades del partit polític X s’esborrin totes per art de màgia. A la cadena de blocs això mai pot passar. Per què? Doncs perquè jo genero un bloc, com si fos una capsa, on poso tota la meva informació. Aquesta informació queda dins la capsa. Cada 10 minuts aquest bloc (en el cas de bitcoin) es tanca i es forma un altre bloc. Quan el segon bloc s’està formant, perquè el primer sigui segur, es crea un hash que es posa dins del primer bloc de manera que si algú volgués vulnerar aquest bloc, tots els blocs del darrera sabrien que s’ha vulnerat perquè la informació la tenen tots. Per això bitcoin i blockchain es converteixen en el llibre de comptes més gran, auditat i descentralitzat del món.

De fet, en aquesta cadena de blocs podrem veure des del primer bloc del 3 de gener de 2009, d’on van sortir 50 bitcoins, fins a l’actualitat. Podem veure tots els blocs i totes les transferències que s’han realitzat, i se’n podrà esborrar cap.

Una persona que hi estigui interessada, com pot entrar al món bitcoin?

Tot això és un canvi de paradigma i per tant, el primer que penso que s’ha de fer és una mica de formació per entendre bé per on anem, i el següent, començar a entendre què és l’evolució dels diners a les criptomonedes i anar comprant de mica en mica.

Primer pas formació i després, molt senzill, entrem a Bit2me, ens fem un compte amb el nostre mail, el número de telèfon i posem la nostra targeta bancària per comprar un bitcoin. Llavors ens descomptaran 60 mil dòlars del compte i ens posaran un bitcoin. Tan senzill com això.

Ara bé, recomano molt tenir formació perquè hi ha diferents maneres d’emmagatzemar-ho. Una d’elles seria una una old wallet, és a dir, una bitlletera freda. Això significa que ningú sap què hi ha a dins. És rastrejable, sí, però la única manera de que surti d’aquí dins, és que jo posi els meus codis a la pantalla i ho tregui. Aleshores clar, això és més segur que qualsevol cosa que hagi existit abans, però per arribar aquí es necessiten uns coneixements mínims.

No està a l’abast de tothom tenir 60 mil euros per comprar un bitcoin

Exacte. Posem un exemple. Imaginem que cobrem 1300€ al mes, i la població ja té 1300€ preparats per a despeses: la hipoteca, el cotxe, el menja, els serveis… Al final del mes sobren 100€. En el cas de bitcoin, es compra el bitcoin i dona un rendiment de, mínim, el 10/15% anual, més la revalorització. Això significa que potser no tens 1300€, i tens una revalorització del 400%.

Amb bitcoin es pot fer exactament el mateix que amb la moneda d’euro. És més, en el meu cas en concret, fa 5 anys que estic pagant amb criptomonedes. Allà on vaig pago així. Al final, el que hi ha al darrere del mostrador està en euros, jo tinc bitcoins i sabem que hi ha un parell que es diu bitcoin-euro. Automàticament fa el canvi i paga a aquesta persona o aquest servei que jo estic pagant amb bitcoins. Per tant, la revalorització és molt més forta amb diner criptomoneda que amb diner corrent.

Sembla un sistema idíl·lic, però segur que les criptomonedes tenen desavantatges. Quines?

Si parlem de les criptomònades en general, hi ha moltes desavantatges. En el cas de bitcoin podria dir que cap; però crec que el que tots patim és la creació de nous milionaris amb poc coneixement, convençuts que qualsevol pot ser ric. Crec que les repercussions poden ser moltes a nivell governamental i mundial.

Actualment, molt joves que van entrar en el mercat fa temps, estan guanyant molts, molts diners. Fa un parell d’anys, quan la revista Forbes publicava la llista dels més rics del mon, sempre sortien els mateixos. Si mirem la llista d’aquest any, veiem que els 10 primers son quasi tots de criptos. Es a dir, el propietat d’una empresa que es diu F-Text, que es una altra Exchange on es pot comprar i vendre bitcoins i que ara mateix té un patrimoni de 28 mil milions de dòlars i està col·locat el 1r o el 2n a Forbes. Veiem els germans Vinklevoss, o veiem el creador d’una criptomoneda que està allà posicionat com el més gran.

Aleshores aquí hi ha gran canvi de paradigma. Els nous rics potser ni tan sols han estudiat sinó que  algun amic els va dir l’any 2010 “posa 1000€ aquí i ens veiem el 2020” i al 2020 resulta que aquells 1.000 euros s’han convertit en 18 o 19 milions d’euros. Això és una barbaritat, però succeeix. Les criptomonedes es poden multiplicar per 10, per 100 i per molt més. Per això cal tenir formació i una mínima preparació.

Què és Blockchain School?

Blockchain School és una acadèmia.

Es tracta d’un projecte que teníem de fa molt de temps. En el meu cas fa gairebé 7 anys que estic immers dins el món de les criptomonedes, i en aquest temps, moltes persones que em demanaven informació i jo els anava ajudant. A primers del 2021 em vaig decidir a ensenyar a la gent el que sé sobre bitcoins. Així que hem creat aquesta acadèmia on crec que el nostre millor punt és nostre preu de la nostra formació.

El producte que donem és la meva copia de fa 5, 6, 7 anys, però reduïda a un enteniment molt més bàsic, enfocat a que tot el que expliquem s’entengui amb paraules claus. Així es la nostra acadèmia.

De fet, el primer curs es diu “El ABC de la blockchain” on en 6 dies passem els nostres coneixements des de 0 a 100 perquè la gent sàpiga com emmagatzemar, cuidar les criptomondes, com i on comprar-les, que és el que has de comprar, quan es una estafa i quan no… tots aquest punts els repassem en 6 dies.

Després també volíem fer alguna cosa que fos per a tothom, no només una acadèmia per ajudar a les 4 persones que tenen diners.

Sabem que tard o d’hora moltes persones tindran criptos. Llavors, com que estem tractant amb un codi obert, es poden crear estafes. La nostra intenció és arribar a la població de baix, la que cobra 1000€ al mes i que es pugui pagar un curs de 350€, que en el nostre cas, és el que val el curs inicial.

És la forma com aquestes persones es poden formar i a més, també respon a la nostra filosofia que estem creant una gran comunitat en la que tots estem units, on anem parlant i ens ajudem passant-nos projectes i noves oportunitats.

Els nostres alumnes estan molt contents pel que estan aprenent, el que estan fent i dels diners que estan generant.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

one × 4 =

Notícia anterior

Ruixa amb lleixiu i agredeix la seva exdona

Notícia següent

Un influencer vallenc arrassa amb els seus consells sobre criptomonedes

Notícies relacionades