Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

Visita de la presidenta Christine Téqui per impulsar projectes comuns entre Andorra i l’Arieja

Avatar photo

Téqui visita per primer cop el país

La presidenta del Consell Departamental de l’Arieja, Christine Téqui, és aquest dijous al Principat d’Andorra en visita oficial. Una trobada que s’emmarca en els contactes habituals entre les autoritats d’ambdós països i en l’estreta col·laboració d’Andorra i França, i en particular amb l’Arieja.

Téqui ha estat rebuda per la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, que ha presidit la reunió acompanyada dels titulars de Turisme i Telecomunicacions; Jordi Torres, Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó; i Cultura i Esports, Sílvia Riva. Per part andorrana, han completat la delegació l’ambaixadora d’Andorra a França, Eva Descarrega, i diversos tècnics dels ministeris implicats.
Per part francesa, han acompanyat la presidenta Téqui el seu director de Gabinet,
Pascal Alard, el president de la cambra d’Agricultura de l’Arieja, Philippe Lacube, i
l’ambaixador de França a Andorra, Jean-Claude Tribolet.

La reunió de treball s’ha centrat, especialment, en potenciar la col·laboració entre Andorra i l’Arieja a l’hora d’impulsar iniciatives al tomb de l’agricultura, el turisme i el patrimoni cultural. Així, en el primer cas, el departament d’Agricultura d’Andorra i la cambra d’Agricultura de l’Arieja van signar un conveni de col·laboració el desembre del 2021. Entre altres, s’estudia la possibilitat de desenvolupar una ruta transfronterera relacionada amb el pastoralisme per posar en valor el seu efecte en la conservació de la biodiversitat i del paisatge, i alhora per donar a conèixer l’ofici dels pastors i vaquers i el treball que fan per assegurar les rutines del bestiar.

A banda, la ministra Calvó també ha exposat que properament el Principat presentarà la seva candidatura al programa Sistema de Patrimoni Agrícola d’Importància Mundial (SIPAM) de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura, i que recull paisatges naturals i pràctiques agrícoles que generen mitjans de vida en àrees rurals, combinant biodiversitat, ecosistemes resilients, tradició i innovació. La candidatura, liderada pel ministeri de Medi Ambient, s’ha treballat transversalment amb els comuns i l’associació de Pagesos i Ramaders.

Paral·lelament, ambdues delegacions han abordat la possibilitat d’establir itineraris culturals i turístics per potenciar els productes agrícoles i artesans de les dues zones, establint sinergies i col·laboracions que traspassin la frontera. En aquest sentit, s’ha convidat a la delegació francesa a participar a la Fira d’Andorra la Vella d’enguany, i es buscaran fires franceses on promocionar-hi els productes andorrans. També s’ha recordat la candidatura a Patrimoni mundial de la Unesco ‘Els testimonis materials de la construcció de l’estat dels Pirineus: el coprincipat d’Andorra’, amb participació d’Andorra, Espanya i França.

Durant la trobada d’aquest dijous, els ministres andorrans i la presidenta del Consell Departamental de l’Arieja també han repassat els diferents punts de cooperació impulsats en el marc del Diàleg Transfronterer Andorra-Occitània –una jornada de treball que se celebrà anualment–, i que enguany tindrà lloc a Andorra a la tardor.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Oficina Jove de l’Alt Urgell obre les inscripcions per a diversos cursos

Notícia següent

ÚLTIMA HORA: Ja no es contaran tots els contagis per Covid

Notícies relacionades