Categories: La Ciutat d'Andorra

Torna la quarta edició de la Setmana de la pedra seca a Andorra

Reivindicar les construccions de pedra seca i el seu llegat patrimonial, contribuir a la  seva preservació, i donar a conèixer les tècniques i els mètodes de gestió i producció  d’aquestes són alguns dels objectius de la quarta edició de la Setmana de la pedra  seca, que se celebra del 24 de novembre al 3 de desembre. Durant aquesta s’han  programat diverses activitats, entre les quals destaquen una conferència a càrrec del  Dr. Ermengol Gassiot o una caminada familiar per la Ruta del Ferro per descobrir les  construccions de pedra seca que es troben en aquest recorregut.  

Així, Andorra se suma a la celebració de la Setmana de la pedra seca, un  esdeveniment que commemora l’aniversari de la declaració de la tècnica constructiva  de la pedra seca com a patrimoni immaterial de la humanitat per part de la Unesco.  A més, aquest any és especial perquè Andorra, juntament amb quatre països més  (Irlanda, Àustria, Bèlgica i Luxemburg), ha presentat una candidatura d’ampliació  d’aquest reconeixement per formar part de la inscripció a la Llista representativa del  patrimoni cultural immaterial.  

 

La celebració de la Setmana de la pedra seca és una iniciativa coordinada per  l’Ajuntament de Torrebesses (Lleida) i l’Associació de Micropobles de Catalunya i en  la qual Andorra participa per quart any consecutiu, amb la col·laboració del  Departament de Patrimoni Cultural del Ministeri de Cultura, Joventut i Esports, i de  l’Espai sociocultural Cal Pal.  

Aquest esdeveniment complementa les nombroses accions que es duen a terme des  de fa cinc anys en favor de la conservació i la salvaguarda del patrimoni de pedra  seca al país. Actuacions que permeten fer visible i donar valor a aquest patrimoni, en  particular des de la perspectiva del paisatge, les activitats tradicionals i la  sostenibilitat i amb la col·laboració dels ciutadans i la societat civil.  

Programa d’activitats  

– Concurs de fotografia “L’art de la pedra seca a Andorra” a Instagram.  

El concurs és obert a la participació de qualsevol persona, aficionada o professional,  i manté la finalitat de valorar el patrimoni en pedra seca d’Andorra. Un jurat, format  per 3 persones relacionades amb el món de la fotografia i la pedra seca, seleccionarà  5 fotografies d’entre totes les imatges publicades, tenint en compte criteris de qualitat  i originalitat. Hi haurà premis econòmics per als tres primers -de 300, 200 i 100 euros,

respectivament- i el quart i cinquè classificats rebran un lot de llibres i dues entrades  per a esdeveniments culturals del país. Els guanyadors del concurs seran publicats  el dilluns dia 11 de desembre a la xarxa social d’Instagram del Departament de  Patrimoni Cultural, coincidint amb el Dia Internacional de les Muntanyes.  

– Caminada guiada per la Ruta del Ferro.  

Durant la caminada es podran descobrir murs i construccions en pedra seca existents  al llarg del recorregut. Tindrà lloc el dissabte 25 de novembre, de 10.00 a 14.00 h,  començant a la mina de Llorts i finalitzant a la Cortinada. Aquesta caminada és per  a tots els públics i és considerada de dificultat baixa. Es recomana dur calçat de  muntanya i roba d’abrigar. L’itinerari no és circular, la tornada l’haurà de fer cadascú  pel seu compte.  

– Conferència “El passat de l’alta muntanya d’Ordino. Arqueologia i pedra seca”, a  càrrec del Dr. Ermengol Gassiot.  

Presentació de l’Estudi diacrònic de l’ocupació humana a l’alta i mitja muntanya del  sector septentrional de la parròquia d’Ordino, a càrrec del Sr. Ermengol Gassiot,  doctor en prehistòria del grup d’arqueologia d’alta muntanya del Departament de  Prehistòria de la UAB. La conferència tindrà lloc el dimecres dia 29 de novembre, a  les 18.30 h al Foyer de l’Auditori Nacional d’Ordino i s’organitza amb la col·laboració  del comú ordinenc.  

– Com dibuixar les llums i les ombres de la pedra seca.  

Activitat de dibuix a l’aire lliure a la Ruta del Ferro amb l’artista andorrà Arnau  Sánchez Campamà. L’activitat, per a persones a partir dels 16 anys, es farà el  dissabte 2 de desembre, d’11 a 13.30 h. En cas de pluja o neu l’activitat es farà a Cal  Pal. Es recomana dur calçat de muntanya i roba d’abrigar. L’organització proveirà del  material necessari per a l’activitat, tot i això s’encoratja els participants a portar el seu  propi material (llapis de colors, aquarel·les…).  

Totes les accions de la setmana són accessibles al mapa d’activitats  www.setmanapedraseca.cat, són gratuïtes i cal fer reserva prèvia al telèfon 844141  o bé al correu electrònic contacte_patrimoni@govern.ad

Tags: Andorra
MinervaPacheco

Missatges recents

Arrenca el ClàssicAnd 2025 amb la lírica de Netrebko

El ClàssicAnd ha arrencat la seva tercera edició amb una obertura de luxe. El concert inaugural, protagonitzat per la lírica…

2 hores fa

20 km de cues a l’AP-7 en plena operació tornada del pont de maig

L'AP-7 acumula uns 20 quilòmetres de retencions en diferents trams aquest diumenge al migdia en una operació tornada del pont…

2 hores fa

Nous avisos per fortes pluges a Catalunya fins al dimarts

El Servei Meteorològic de Catalunya ha ampliat els avisos d'aquests dies per intensitat de pluja i allarga la situació d'inestabilitat,…

2 hores fa

Andorra la Vella dona el tret de sortida a la 10a edició del Mercat de la Vall

Andorra la Vella ha donat aquest dissabte el tret de sortida a la 10a edició del Mercat de la Vall,…

3 hores fa

L’home mort en un incendi en un pis de Tàrrega era tècnic de l’Ajuntament

L'Ajuntament de Tàrrega lamenta la mort de Xavier García López, descriptor i tècnic de la Regidoria de Cultura especialitzada en el…

3 hores fa

Mata a trets un home en un bar a Galícia i fuig a Barcelona

La Guàrdia Civil ha detingut a Barcelona, amb la col·laboració dels Mossos d'Esquadra, i a Madrid, dues persones com a…

3 hores fa

Esta web utiliza cookies.