Dijous, 18 de juliol de 2024
És notícia

Torna la quarta edició de la Setmana de la pedra seca a Andorra

Avatar photo

Reivindicar les construccions de pedra seca i el seu llegat patrimonial, contribuir a la  seva preservació, i donar a conèixer les tècniques i els mètodes de gestió i producció  d’aquestes són alguns dels objectius de la quarta edició de la Setmana de la pedra  seca, que se celebra del 24 de novembre al 3 de desembre. Durant aquesta s’han  programat diverses activitats, entre les quals destaquen una conferència a càrrec del  Dr. Ermengol Gassiot o una caminada familiar per la Ruta del Ferro per descobrir les  construccions de pedra seca que es troben en aquest recorregut.  

Així, Andorra se suma a la celebració de la Setmana de la pedra seca, un  esdeveniment que commemora l’aniversari de la declaració de la tècnica constructiva  de la pedra seca com a patrimoni immaterial de la humanitat per part de la Unesco.  A més, aquest any és especial perquè Andorra, juntament amb quatre països més  (Irlanda, Àustria, Bèlgica i Luxemburg), ha presentat una candidatura d’ampliació  d’aquest reconeixement per formar part de la inscripció a la Llista representativa del  patrimoni cultural immaterial.  

 

La celebració de la Setmana de la pedra seca és una iniciativa coordinada per  l’Ajuntament de Torrebesses (Lleida) i l’Associació de Micropobles de Catalunya i en  la qual Andorra participa per quart any consecutiu, amb la col·laboració del  Departament de Patrimoni Cultural del Ministeri de Cultura, Joventut i Esports, i de  l’Espai sociocultural Cal Pal.  

Aquest esdeveniment complementa les nombroses accions que es duen a terme des  de fa cinc anys en favor de la conservació i la salvaguarda del patrimoni de pedra  seca al país. Actuacions que permeten fer visible i donar valor a aquest patrimoni, en  particular des de la perspectiva del paisatge, les activitats tradicionals i la  sostenibilitat i amb la col·laboració dels ciutadans i la societat civil.  

Programa d’activitats  

– Concurs de fotografia “L’art de la pedra seca a Andorra” a Instagram.  

El concurs és obert a la participació de qualsevol persona, aficionada o professional,  i manté la finalitat de valorar el patrimoni en pedra seca d’Andorra. Un jurat, format  per 3 persones relacionades amb el món de la fotografia i la pedra seca, seleccionarà  5 fotografies d’entre totes les imatges publicades, tenint en compte criteris de qualitat  i originalitat. Hi haurà premis econòmics per als tres primers -de 300, 200 i 100 euros,

respectivament- i el quart i cinquè classificats rebran un lot de llibres i dues entrades  per a esdeveniments culturals del país. Els guanyadors del concurs seran publicats  el dilluns dia 11 de desembre a la xarxa social d’Instagram del Departament de  Patrimoni Cultural, coincidint amb el Dia Internacional de les Muntanyes.  

– Caminada guiada per la Ruta del Ferro.  

Durant la caminada es podran descobrir murs i construccions en pedra seca existents  al llarg del recorregut. Tindrà lloc el dissabte 25 de novembre, de 10.00 a 14.00 h,  començant a la mina de Llorts i finalitzant a la Cortinada. Aquesta caminada és per  a tots els públics i és considerada de dificultat baixa. Es recomana dur calçat de  muntanya i roba d’abrigar. L’itinerari no és circular, la tornada l’haurà de fer cadascú  pel seu compte.  

– Conferència “El passat de l’alta muntanya d’Ordino. Arqueologia i pedra seca”, a  càrrec del Dr. Ermengol Gassiot.  

Presentació de l’Estudi diacrònic de l’ocupació humana a l’alta i mitja muntanya del  sector septentrional de la parròquia d’Ordino, a càrrec del Sr. Ermengol Gassiot,  doctor en prehistòria del grup d’arqueologia d’alta muntanya del Departament de  Prehistòria de la UAB. La conferència tindrà lloc el dimecres dia 29 de novembre, a  les 18.30 h al Foyer de l’Auditori Nacional d’Ordino i s’organitza amb la col·laboració  del comú ordinenc.  

– Com dibuixar les llums i les ombres de la pedra seca.  

Activitat de dibuix a l’aire lliure a la Ruta del Ferro amb l’artista andorrà Arnau  Sánchez Campamà. L’activitat, per a persones a partir dels 16 anys, es farà el  dissabte 2 de desembre, d’11 a 13.30 h. En cas de pluja o neu l’activitat es farà a Cal  Pal. Es recomana dur calçat de muntanya i roba d’abrigar. L’organització proveirà del  material necessari per a l’activitat, tot i això s’encoratja els participants a portar el seu  propi material (llapis de colors, aquarel·les…).  

Totes les accions de la setmana són accessibles al mapa d’activitats  www.setmanapedraseca.cat, són gratuïtes i cal fer reserva prèvia al telèfon 844141  o bé al correu electrònic [email protected]

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

twelve − 10 =

Notícia anterior

Nadal familiar, solidari, inclusiu i cívic a Santa Coloma de Gramenet

Notícia següent

Sant Pere de Ribes augmenta en 850.000 € les partides socials dels Pressupostos 2024

Notícies relacionades