El catedràtic de geografia, exdirector de l’escola oficial de Turisme de Catalunya i investigador en turisme a la Universitat de Girona, José Antonio Donaire, ha explicat aquest matí, en la segona jornada ‘Un món millor’, organitzada de manera conjunta entre el Comú de Sant Julià de Lòria i Ràdio Ser Principat d’Andorra a la sala Sergi Mas, que “sostenibilitat en turisme vol dir dues coses com a mínim: la primera, reduir el cost ambiental que hi ha des de l’origen a la destinació i, en segon lloc, aconseguir que el consum d’un turista pel que fa a l’aigua, l’energia i la generació de residus sigui parell al d’un resident perquè ara el consum d’un turista dobla o de vegades triplica el d’un resident”.
Per aconseguir aquest objectiu, Donaire ha explicat que “cal marcar un horitzó perquè avui en dia tenim la tecnologia per racionalitzar l’aigua, noves formes de generar energia, reduir residus amb productes de quilòmetre zero…, però el què necessitem és adaptar la proposta a la realitat local”.
Segons aquest expert, “cada territori té unes condicions i el que ha de fer el turisme sostenible és adaptar-se a les especificitats de cada lloc perquè el que està clar és que el futur turisme serà sostenible o no serà”.
Per la seva banda, la sociòloga i politòloga experta en moviments socials i ecologisme, Cristina Monge, ha destacat la importància que el Principat disposi com més aviat millor dels estudis de capacitat de càrrega encomanats als comuns per tal d’accelerar la transició cap a un turisme sostenible. D’aquesta manera, l’experta ha indicat que “sense aquests estudis que parlen de la capacitat de càrrega i de l’impacte ambiental de les mesures que es prenen, és impossible fer polítiques, planificar i ni tan sols aconseguir inversions, ja que cada vegada hi ha més inversors en tots els sectors que, per dipositar la seva confiança i els seus diners, estan demanant plans de gestió ambiental o polítiques integrals que garanteixin la sostenibilitat”.
Per tal de passar de les paraules als fets, Monge ha detallat que “és molt important generar acords que facin possible la transició ecològica” i tenir en compte que, per arribar a l’objectiu, cal introduir canvis “en la nostra manera de consumir i de produir, i això no és possible si no existeixen els consensos necessaris i les infraestructures que ho possibilitin”.
Per tant, ha advocat perquè el sector turístic “sigui conscient que l’única manera que hi ha de garantir la seva viabilitat econòmica passa per la sostenibilitat” i, a la vegada, per “generar els debats necessaris dins del sector, i entre el conjunt de la societat, per aclarir com es fa això o que la resta d’actors implicats facin els deures”. Hem de tenir clar que la transició energètica no és solament inevitable, sinó que és l’única manera per garantir el desenvolupament econòmic de sectors clau”, ha assenyalat.
En aquest sentit, la ponent també s’ha referit a la mobilitat sostenible, assegurant que una part “molt important” de la societat “ja ha après que dependre cada dia a totes hores del vehicle privat és una enorme molèstia”, per la qual cosa es fa necessària la implementació de diferents estructures de transport públic accessibles, a bon preu, amb diferents freqüències i amb una altra qualitat.
Finalment, el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, ha recordat que des de l’entrada al comú de la corporació actual “s’està treballant en diversos aspectes per a la transició energètica i ecològica” com és el cas de la implementació d’energies renovables, de la xarxa de calor i també “al voltant d’un projecte innovador al voltant de l’hidrogen”. Això demostra la consciència de la problemàtica que tenim a sobre de la taula. No és una opció, sinó una obligació de què totes les administracions, i de manera conjunta amb la ciutadania, vagin en aquest sentit”, ha afirmat.
En el cas d’Andorra, el cònsol ha dit que no cal “anar a inventar gran cosa”, sinó “agafar allò que ja existeix i funciona i anar-ho implementant a poc a poc”. Pel que fa al turisme sostenible, ha recordat que Sant Julià és un territori reconegut en aquest sentit amb el segell ‘Biosphere’ i, per tant, el que cal “és continuar treballant en aquesta línia”.
A més de Monge i Donaire han intervingut Guillermo Palomero, naturalista i director de la Fundación Oso Pardo d’Astúries, Marc Mossoll, biòleg i guia de muntanya d’Andorra, Victor Martínez, enginyer ambiental especialista en estudis d’impacte de grans esdeveniments esportius en el medi natural i Josep Maria Naudi, cap de Medi Natural del ministeri de Medi Ambient.
Un cop finalitzades les ponències, ha tingut lloc la taula rodona, ‘El turisme sostenible, una necessitat per a la protecció de l’entorn natural en un món millor’, moderada per Noemí Rodríguez i amb la possibilitat de preguntes per part dels assistents. La cònsol menor, Mireia Codina, ha estat l’encarregada de posar punt final a l’acte passades la una del migdia.