L’artista andorrana Naiara Galdós i el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Cerni Cairat, han inaugurat aquest dimecres un gran mural creat per la mateixa artista, situat a l’accés de la plaça Rocacorba i que porta per nom ‘Paisatge amb ànima’.
Es tracta de la representació contemporània d’una imatge antiga: un pastor de Bixessarri davant del Santuari de Canòlic. “Els colors tenen un significat molt concret: el vermell, inspirat en l’art romànic i en els tons vius dels vitralls, contrasta amb el negre, que serveix per definir les figures. El verd, en canvi, evoca la transhumància, la natura i la connexió amb l’ésser humà, elements centrals en la composició” explicava l’artista.
De fet, tot i estar més acostumada a fer obres més abstractes i menys figuratives, Galdós ha reconegut que participar en aquest projecte ha estat molt engrescador. “Tinc vertigen i l’alçada del mur em va suposar un repte, però, tot i això, ha estat un procés creatiu molt divertit, sobretot per la interacció amb la gent, que és el que més aprecio quan faig murals. És una manera de crear molt diferent de la meva rutina habitual, en què passo moltes hores sola, tancada en un espai i, en canvi, aquestes obres em permeten compartir el que estic creant a mesura que avança el projecte” ha afegit.

Tal com ha explicat la consellera de Cultura laurediana, Teresa Areny, també present a l’acte, aquesta obra és el sisè mural dins del projecte ‘Murs que parlen’, una iniciativa cultural que es va iniciar durant l’anterior mandat i que té per objectiu la promoció del patrimoni cultural, artístic i natural de la parròquia.
“Vam pensar que, amb motiu del vintè aniversari que vam celebrar l’any passat de la Vall del Madriu–Perafita–Claror, i coincidint també amb la primera fira de transhumància, estaria bé crear un concurs per fer un mur que parla relacionat amb aquesta temàtica” ha comentat Areny, tot afegint que el concurs es va crear a partir d’una fotografia cedida per la Fundació Reig.
“Vam decidir esperar una mica fins que fos possible pintar-lo a la primavera, perquè era impossible fer-ho a l’hivern. A més, volíem que coincidís amb la setmana de l’aplec de Canòlic” ha assenyalat.
Per la seva banda, Cairat ha destacat durant la presentació que aquest mural “ha sabut reflectir la tradició a través d’una mirada contemporània” i que “vol ser un homenatge a totes les generacions de pastors i ramaders que han mantingut un vincle amb la muntanya”.
