Salut prorroga una setmana les mesures per evitar la propagació contra la COVID-19

També s'allarga una setmana més de l’estudi observacional que s’està duent a terme als locals d’oci nocturn

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El Govern ha aprovat aquest dimecres, a proposta del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, prorrogar les mesures vigents per fer front a la propagació del coronavirus SARS-CoV-2. Segons ha avançat la secretària d’Estat de la cartera, Helena Mas, el Consell de Ministres considera adequat mantenir durant una setmana més les mesures aplicables als diferents àmbits i sectors de la societat.

En aquest sentit, la secretària d’Estat també ha anunciat la pròrroga durant una setmana més de l’actual estudi observacional que s’està duent a terme als locals d’oci nocturn, i que havia de finalitzar aquest cap de setmana. Així, es permetrà també la seva obertura la nit del 31 d’octubre, coincidint amb la festivitat de Tots Sants.

Com ha recordat Mas, els locals han de realitzar un control estricte d’accés a tots els assistents per reduir la possibilitat de transmissió. Per accedir cal que els usuaris acreditin –en versió paper o a través de l’aplicació AndorraSalut– el codi QR que indica que: o bé s’ha rebut la pauta completa de la vacuna fa més de 14 dies, o bé s’ha passat la malaltia fa menys de sis mesos, o bé es disposa d’una prova diagnòstica PCR/TMA negativa realitzada les darreres 48 hores).

L’aforament als locals es manté al 70% de la seva capacitat i l’ús de la mascareta no és necessari donat el control d’entrada. Això sí, l’hora de tancament segueix fixada a les 3 de la matinada i s’haurà de vetllar per una adequada ventilació de l’espai. A més, es demana als assistents que posin en coneixement de les autoritats sanitàries que han assistir a un local d’oci nocturn en cas que aparegui simptomatologia relacionada amb la COVID-19.

Actualització sanitària 27 d’octubre

La secretària d’Estat, Helena Mas, també ha fet l’actualització de les dades sanitàries des de l’inici de la pandèmia. Així, al Principat s’han comptabilitzat 15.462 casos i es registren un total de 15.219 altes. El total de defuncions fins a la data és de 130.

Actualment hi ha 113 casos actius i no hi ha cap ingressat a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell –ni a planta ni a l’UCI. Pel que fa al Pla de vacunació, ja s’han administrat 108.083 vacunes –54.678 primeres dosis, 53.113 segones i 282 terceres. Així, actualment el 77,3% de la població vacunable ja ha rebut la dosi completa de la vacuna.

Mas també s’ha referit a la població escolar: actualment hi ha 18 aules sota vigilància activa –5 total i 13 parcial– i 9 en vigilància passiva. En aquest cas, la secretària d’Estat ha informat que el brot de l’Escola Andorrana de maternal i primera ensenyança de la Massana afecta 34 persones: 29 alumnes, 4 professors i 1 auxiliar.

Donada la forta incidència al primer cicle, s’ha decidit confinar totalment les quatre classe que el conformen. Pel que fa al segon i tercer cicle, on hi ha 4 positius en total, es fa el confinament parcial habitual però, com a mesura de prevenció complementària, els alumnes hauran de dur la mascareta durant la resta de la setmana.

Finalment, la secretària d’Estat ha anunciat que a partir de l’1 de novembre l’stoplab mòbil deixarà d’oferir servei per les parròquies. Des del 7 de juny oferia un sistema rotatori a les diferents poblacions per tal de facilitar l’accés de la població al cribratge amb TRA. Des de llavors s’han fet més de 2.600 testos en el conjunt de les set parròquies.