Protecció Civil activa una alerta pel risc d’allaus i una prealerta per neu

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El Departament de Protecció Civil ha activat una alerta per perill d’allaus fort al nord i centre de país després que el Servei Meteorològic hagi publicat aquest dilluns al matí un avís. A més, també s’ha activat una prelaerta per l’avís de nevades que es preveu que sobretot afecti al nord del país i que durant el dia pugui anar baixant fins els 1.300 metres amb acumulacions de neu nova de fins a 30 cm a 2.000m i de fins a 10 cm a 1.500m. La cota de neu baixarà durant el dia progressivament fins a situar-se a mitjanit als 1.300 metres, quan pararà de precipitar.

El vent també bufarà amb força amb ràfegues de 70 km/h al fons de vall i fins a 120 km/h als cims. Pel que fa al risc d’allaus, es recomana a la ciutadania limitar les activitats a la muntanya i utilitzar prioritàriament els recorreguts segurs de les estacions que estiguin oberts en aquells sectors del nostre territori amb més perill. En tots els casos, cal preparar la sortida i dur l’equipament de seguretat obligatori durant la seva activitat.

En base a la previsió de nevades, es recomana a la ciutadania que anticipi els desplaçaments, que s’asseguri de portar els equipaments obligatoris, que faci ús del transport públic i eviti l’ús del vehicle tant com sigui possible.

Es pot trobar tota la informació relacionada amb els consells de Protecció Civil a  https://www.protecciocivil.ad/info-riscos/allaus i la de l’estat de les carreteres a través de l’aplicació de Mobilitat. També es recomana seguir l’actualitat a través de les xarxes socials oficials dels diferents departaments de Govern.

A hores d’ara els Departaments del Govern pertinents (Servei Meteorològic, Protecció Civil, Mobilitat, COEX i cossos especials) romanen atents a l’evolució de les previsions.

Voladures preventives i tasques de neteja durant la passada nit

D’altra banda, des de l’Àrea de Conservació i Explotació de Carreteres (COEX) s’estan realitzant des d’ahir tirs preventius a les zones de risc d’allaus –Arcalís, Arinsal i Soldeu– per purgar la muntanya. A Soldeu, on ahir algunes llacades petites –purgues naturals– de neu van afectar un carril de la carretera, s’ha netejat la xarxa viària i s’hi ha mantingut vigilància policial preventiva durant tota la nit.

L’accés a França, que estava tallat per una allau a la RN22, s’ha reobert aquest matí.