El govern concedeix 154,3 milions d’euros en avals per a empreses

Pel que fa a la morositat, l'Executiu farà un seguiment dels impagaments, si cal, per via judicial

El programa extraordinari d’avals per a empreses i negocis ha concedit un total 154,3 milions d’euros, dels quals ja s’han retornat 46,1 milions. El volum de crèdits que s’han convertit en préstecs ascendeix a 96,2 milions d’euros, mentre que els crèdits fallits, corresponents a 23 empreses o negocis és d’1,2 milions d’euros. El ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, acompanyat del secretari d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà, ha explicat que actualment el 30%dels anomenats crèdits tous ja han estat retornats i que la xifra de morositat és de només 0,78%.

Eric Jover ha afirmat que els programes d’avals han ofert tranquil·litat i estabilitat a les empreses i negocis que es van veure afectades per la irrupció de la crisi sanitària de la COVID-19 i per les conseqüències que ha tingut sobre el teixit productiu d’Andorra. Un programa encara vigent que ara com ara permet aportar liquiditat a les empreses, sense que el retorn dels préstecs posi en perill la seva viabilitat i sense l’impacte dels tipus d’interès en el finançament.

Jover i Ballestà han exposat el balanç de les dues fases dels programes de crèdits tous, detallant que el volum de crèdits que s’han convertit en préstecs, per ser retornats en un màxim de 7 anys, és de 96,2 milions. Tal com ha exposat el titularde Finances, aquesta mesura aprovada el setembre del 2021, de conversió enpréstec del deute pendent corresponent al primer i al segon programes extraordinaris d’avals per empreses i negocis, ha tingut un ampli abast d’impacte i està facilitant el retorn dels préstecs atorgats.

Pel que fa a la morositat, el ministre ha apuntat que l’Executiu farà un seguiment dels impagaments, si cal, per via judicial. Jover també ha fet referència a les tasques d’inspecció que es duen a terme per comprovar que no és dona un ús fraudulent als diners públics, i que si es comprova el mal ús s’exigirien responsabilitats.