Presa de contacte dels membres del Consell de la UE del Grup EFTA amb Andorra

Avatar photo

Durant les dues jornades de treball podran aproximar-se a l’actualitat d’Andorra i a les perspectives que ofereix l’Acord d’Associació amb la Unió Europea

El Govern acull els membres del Consell de la UE del Grup EFTA a Andorra entre avui i demà amb l’objectiu d’oferir una visió transversal de la realitat andorrana des de la perspectiva econòmica, política i social. Durant les dues jornades de treball podran aproximar-se a l’actualitat d’Andorra i a les perspectives que ofereix l’Acord d’Associació amb la Unió Europea i conèixer i tenir contacte amb els diferents organismes i institucions així com actors polítics, econòmics i socials.

La jornada de treball ha començat amb una visita a l’Espai Columba on l’historiador i escriptor andorrà, Albert Villaró ha introduït als delegats la història d’Andorra i de les seves institucions des de l’època medieval, moderna i contemporània fins a la Nova Reforma, l’etapa pre-constitucional i l’aprovació de la Constitució o Ponent: Albert Villaró.

En acabar l’exposició històrica s’han traslladat fins a la població de Pal, al Coll de la Botella, on l’economista i ex ministre Gilbert Saboya, ha exposat als membres del Consell de la UE del Grup EFTA l’evolució d’Andorra en les darreres dècades des de la perspectiva econòmica, fiscal i financera i el repte que significa l’Acord d’Associació a l’hora de competir en el mercat interior salvaguardant les particularitats d’Andorra.

A continuació, els secretaris d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba i d’Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà, han presidit una taula rodona on han relatat quina ha estat la relació d’Andorra amb la Unió Europea en els darrers 30 anys, des de l’acord duaner fins al procés d’obertura econòmica i d’homologació fiscal. Els secretaris d’Estat han exposat com Andorra ha anat adaptant els estàndards europeus i com l’aproximació a la UE ha significat una pas endavant significatiu en la competitivitat dels sectors.

La darrera taula rodona de la jornada ha estat dedicada a presentar les polítiques d’immigració, així com el sistema educatiu, social i sanitari amb les intervencions de la jurista assessora del Ministeri de Justícia i Interior. Liliana Ranaldi, el director del departament de Sistemes Educatius, Ensenyament Superior i Relacions Internacionals, Josep Areny, la tècnica del Departament d’Afers socials i Joventut, Christel Codina i de l’assessora tècnica del Departament de Salut, Cristina Vilanova. Aquest segment ha servit per exposar la inclusivitat de les polítiques andorranes i la necessitat de treballar amb certa previsibilitat per garantir el bon funcionament del sistema sanitari, educatiu i social del país, subratllant la necessitat de disposar de mecanismes lligats a les polítiques d’immigració que permetin preveure els moviments de persones.

Durant tota la jornada els representants del Grup EFTA, han pogut plantejar als experts que han intervingut en les diferents taules les qüestions i inquietuds que s’han anat plantejant sobre cada temàtica.

Aquest vespre, el cap de Govern, Xavier Espot, oferirà un sopar als delegats desplaçats a Andorra on es trobaran amb els representants de l’Acord Polític així com amb diferents representants socioeconòmics del país.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Les capses de la Festa Major de Reus arriben a les escoles

Notícia següent

La Mostra de Teatre Jove torna un any més a Tarragona

Notícies relacionades