Patrimoni posa en funcionament la maquinària hidràulica de la mola i la serradora de Cal Pal

Avatar photo

La intervenció ha estat supervisada per la direcció de l’equip tècnic de l’Àrea de Patrimoni Cultural

El Departament de Patrimoni Cultura, del Ministeri de Cultura i Esports, ha conclòs amb èxit els treballs de reconstrucció i reparació de la maquinària hidràulica de la mola de Cal Pal. El Bé Immoble d’Interès Cultural està inclòs en l’Inventari general del patrimoni cultural i s’hi ha actuat durant els darrers mesos amb l’objectiu de poder-lo posar en funcionament.

Així, la intervenció ha permès posar en marxa el molí, i facilitar la comprensió del funcionament d’aquesta petita indústria. L’actuació ha estat clau per revalorar la mola i la serradora de Cal Pal. Els treballs van ser adjudicats al novembre de l’any passat a constructora Hundeka per un import de 18.233,91 euros. La intervenció ha estat supervisada per la direcció de l’equip tècnic de l’Àrea de Patrimoni Cultural.

La mola i serradora –un conjunt de dos edificis de tipologia tradicional adossada pròpia d’aquesta zona dels Pirineus– va deixar de funcionar els anys 1960 i va ser restaurada el 1996 per preservar i donar conèixer els molins fariners i el patrimoni cultural de la parròquia d’Ordino. Aquell mateix any es va reobrir la infraestructura com a un centre d’interpretació en la configuració de serradora, amb una restauració de tots els elements originals associats a la mecanització del treball de la fusta.

La mola, o el molí, era clau en una economia agrícola i ramadera, ja que permetia la transformació dels cereals en farina amb la qual s’elaborava el pa i s’alimentava el bestiar. Els molins andorrans, amb petites variacions, responen a una mateixa tipologia de molí accionat per força hidràulica, i estructuralment han mantingut les formes dels antics molins medievals.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Berga promou una jornada participativa per millorar la mobilitat

Notícia següent

El parc de Can Solei i de Ca l’Arnús acull divendres la Badaorientació

Notícies relacionades