Ordino celebra l’últim consell d’infants del curs amb una crida al civisme

Els cònsols feliciten i agraeixen als escolars l’aportació de propostes i reflexions des d’una visió diferent i plural

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

L’últim consell d’infants ha tingut lloc aquest matí en presència dels cònsols d’Ordino, J. Àngel  Mortés i Eva Choy, i la consellera d’Administració, Cristina Montolio. S’ha tancat el curs amb  els deures fets, segons han exposat els representants de l’Escola Andorrana i l’Escola  Francesa.

 

Una trentena d’alumnes de CM2 i sisè curs de primària, amb edats entre els 9 i  els 11 anys, han explicat de quina manera han portat a terme les propostes escollides en la  sessió anterior. La majoria de projectes estan alineats amb la gestió i la política comunal, ja  que persegueixen una parròquia modèlica en sostenibilitat.

 

S’han executat projectes verds,  sostenibles i compromesos amb els valors de la Reserva de la Biosfera. Mortés ha parlat de  la reflexió i la conscienciació que aquestes idees aporten als adults, així com ha fet una crida  al civisme, ja que posen en evidència la conducta i les males pràctiques de molts ciutadans.  “Agraeixo la vostra visió diferent, molt important per la parròquia, que ens arriba de totes les  propostes que heu presentat”, ha dit el cònsol major.

 

Un tema recurrent i compartit pels dos sistemes és la recollida de brossa i de burilles, segons  ha exposat l’Escola Francesa, amb una jornada de treball on es van omplir set ampolles de  burilles. Els cònsols s’han sorprès de la localització indicada com a punt negre, el CTO i  l’Escola de Segona Ensenyança i han aprofitat per conscienciar els infants.

 

L’Escola  Francesa ha fet un balanç molt positiu després de fer realitat altres propostes, com els punts  de compostatge comunitaris a l’Escola, amb aportacions setmanals; la participació en el Mercat  de Segona mà, organitzat pel Comú d’Ordino, els dies 16 i 17 de juny. Amb estand propi, els  alumnes dedicaran la recaptació a una entitat benèfica; el reforç d’expenedors de bosses a  la Pleta i al Serrat, i la introducció de les energies renovables en el mobiliari urbà.

 

L’Escola Andorrana s’ha sumat a la voluntat de mantenir una parròquia neta i també ha fet  recollida de burilles i de brossa als entorns dels nuclis urbans, amb l’assessorament de l’equip  comunal de Manteniment. La cònsol ha ofert l’ajuda del personal per a l’última neteja que es  farà les pròximes setmanes. Han explicat també la creació d’un hort i jardí comunitaris, una acció transversal amb el casal d’estiu que s’ocuparan del manteniment durant l’estiu. Una de  les accions fetes més exitoses, ha estat el Mercat d’intercanvi de llibres, celebrat el 21 d’abril al Prat de Call, on van participar totes les classes de primària.

 

Els alumnes de la Francesa han apuntat la ‘interessant’ xerrada sobre la Reserva de la  Biosfera i la confecció del passaport ecociutadà, on es valora l’evolució del compromís de  cadascun amb el medi ambient segons les accions realitzades.