La parròquia d’Ordino ha celebrat aquest migdia la tradicional benedicció del bestiar, un costum antic que servia per demanar protecció pels ramaders i el seu bestiar a Déu. La celebració s’ha fet aprofitant la transhumància d’uns 200 caps de bestiar de la Coma del Forat fins a la vall de Rialb, ja que coincideix amb el canvi d’herbes de l’equador de la campanya d’estiu. En aquesta zona s’hi estaran un temps pasturant fins que ja no hi puguin péixer més, llavors els tornaran a canviar d’ubicació cap al setembre a la vall de Sorteny.
“Fins ara el bestiar estava pasturant als Emprius i ara ha passat en aquesta vall pel canvi d’herbes comunes”, ha detallat el cònsol menor d’Ordino, Eduard Betriu. “Avui aquí han pujat unes 120 vaques amb uns quaranta vedells i la resta cavalls i pollins”, ha esmentat el cònsol, qui ha agregat: “Estem contents perquè el sector aguanta, els pagesos cada dia n’hi ha de més joves, veus noves generacions que es posen a treballar amb el bestiar i això ens omple”. Betriu ha posat de manifest que el sector ramader per a Ordino “és primordial per la identitat de la parròquia” i que “està tenint un bon camí”. Betriu també ha agraït al sector, al Govern i a Ramaders d’Andorra perquè “tot això són un cúmul d’ajudes”, com també ha agraït als ciutadans la compra de carn andorrana. Betriu els ha donat les gràcies perquè considera els dos grups fan “que el sector estigui viu”.
El ministre d’Agricultura i Ramaderia del Govern, Guillem Casal, ha acompanyat els ramaders des de primera hora del matí que s’ha produït la transhumància. La cabana ha sortit a les set del matí del pont del Castellar i ha anat baixant per la carretera fins a l’aparcament de Sorteny. Un cop en aquest punt, la vacada ja ha pujat pel camí de Rialb. Tal com ha explicat el titular del ministeri, ha aprofitat aquest moment per conversar amb els ramaders i per “conèixer de primera mà les preocupacions que tenen des d’una part més íntima”, ha assegurat Casal, que ha volgut agrair la feina que fan els pagesos i els ramaders del país, com també la tasca que desenvolupa el vaquer de la parròquia Sylvain Alhomme, la persona que guarda el bestiar a les muntanyes i que “sense ell els ramaders tindrien molta més feina“, ha esmentat Casal.
Un cop la cabana s’ha instal·lat en el seu nou paratge, més endavant, cap a quarts de dues del migdia el mossèn Joan Fenosa ha ofert una pregària i després ha beneït el bestiar. “Animals i ramaders de la parròquia tingueu protecció. Feu que sigui un estiu amb pluja abundant perquè els prats puguin tornar a créixer i tots els ramaders puguin viure amb dignitat”, ha afirmat mossèn Fenosa. Un cop finalitzat això, ha arrencat el tradicional dinar a base de carn a la brasa i amanida, que ha servit per tancar una tradició, que ha aconseguit reunir a un bon grup d’excursionistes que no s’han volgut perdre la celebració.