Nous criteris per a les beques esportives d’Alt Rendiment d’Andorra (ARA)

Es defineixen diferents programes de beques per poder abastar les principals casuístiques concretes de cada esportista

La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, juntament amb el secretari d’Estat d’Esports, Justo Ruiz, han presentat aquest dijous a la tarda a les federacions esportives les noves bases i criteris que regiran la concessió de les beques esportives del programa d’Alt Rendiment d’Andorra (ARA) per a la següent temporada.

Així, i tal com ha destacat Riva, una de les principals novetats que s’incorpora a les bases 2022-2023 és la integració dels nous serveis que ofereix el Centre de Tecnificació Esportiva d’Ordino (CTEO) com a part de les beques que fins ara només atorgaven una subvenció econòmica. “Donem un pas més, i a part de la dotació monetària per al desenvolupament de l’esportista, oferim uns serveis integrals i professionals que faciliten i maximitzen el rendiment de l’esportista, alhora que també rendibilitzen la inversió monetària”, ha ressaltat Ruiz.

Els objectius del programa de beques continuen sent múltiples: potenciar l’esport d’elit al país; motivar els esportistes perquè aconsegueixin el seu màxim rendiment esportiu; promoure la continuïtat i constància de l’entrenament en l’esport escollit; incrementar la qualitat dels esportistes perquè puguin representar Andorra en les competicions de màxim nivell i obtenir resultats esportius destacats en competicions de màxim nivell.

Seguint aquest objectius i premisses es defineixen diferents programes de beques per poder abastar les principals casuístiques concretes de cada esportista i fer l’acompanyament necessari en cada etapa de l’evolució esportiva. En aquest cas, es preveuen dues noves modalitats que fins ara no existien: Tecnificació ARA i Esports Col·lectius.

La primera de les modalitats va encarada a aquells esportistes de 14 a 24 anys que tenen potencial i projecció per entrar als programes de Joves Promeses o Promeses. La segona modalitat, està pensada pels esportistes a partir de 16 anys que formen part de la selecció nacional i que competeixen amb un equip d’alt nivell fora d’Andorra. Les dues noves modalitats permeten oferir a un nombre més gran d’esportistes els nous serveis del CTEO, sense necessitat d’incrementar la partida econòmica.

D’aquesta manera els programes queden definits de la següent manera:

Esport-Estudi: Esportistes que compaginen l’activitat esportiva i l’acadèmica (batxillerat lliure, esport-estudi, universitat, etc.) amb projecció a Tecnificació ARA, Joves promeses i Promeses.

Tecnificació ARA: Esportistes de 14 a 24 anys que tenen potencial i projecció per entrar als programes de Joves Promeses o Promeses.

Esports col·lectius: Esportistes a partir de 16 anys que formen part de la selecció nacional i que competeixen amb un equip d’alt nivell fora d’Andorra.

Joves promeses: Esportistes de 16 a 18 anys amb un gran potencial i una millora del seu nivell tècnic i competitiu.

Promeses: Esportistes de 18 a 26 anys que preparen la seva entrada en competicions de màxim nivell internacional a mitjà termini.

Pre-elit: Esportistes a partir de 27 anys amb possibilitat d’arribar a l’elit a curt termini.

Elit: Esportistes majors d’edat d’alt nivell internacional amb dedicació exclusiva a l’activitat esportiva o que compaginen l’activitat esportiva amb la vida laboral.