Bars i restaurants podran allargar el seu horari fins les dotze de la nit

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimecres novament l’alleugeriment d’algunes de les mesures temporals per fer front a la pandèmia de coronavirus SARS-CoV-2 donat que segueix la bona evolució de les dades de les darreres setmanes. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha confirmat que la taxa de reproducció segueix sent inferior a 1 –aquest dimecres se situa en 0,95–. Conseqüentment, segueix estable a la baixa tant el nombre de casos diaris com la pressió hospitalària.

Donades aquestes xifres, l’Executiu considera que es poden seguir flexibilitzant algunes de les mesures decretades en diversos àmbits. En el primer cas, els canvis s’adrecen als bars i cafeteries, que podran allargar l’horari d’obertura fins a les 24 hores de la nit (i, per tant, oferir servei ininterromput des de les 7 fins a les 24 hores). Aquest allargament fins a la mitjanit també s’aplica a les sales de joc i d’explotació de màquines recreatives.

Encara en els establiments de restauració, tant als restaurants com als bars i cafeteries s’elimina l’obligatorietat de realitzar el registre dels clients que consumeixin a les terrasses, tot i que es manté quan els clients s’asseguin a l’interior.

A més, pel que fa al nombre de comensals a taula, s’augmenta de 6 a 8 quan les taules estiguin situades a l’exterior –es manté en 6 a l’interior–, sempre i quan no es tracti de nuclis convivents.

Als tanatoris o sales de vetlla, també serà 8 el màxim de persones que poden coincidir en una sala. També s’amplia de 6 a 10 el nombre de persones que poden trobar-se en reunions de treball, de familiars o d’amics.

Finalment, i seguint amb el relaxament de mesures ja anunciat la setmana passada en els actes de celebració d’aniversaris, bateigs, comunions, casaments i altres esdeveniments socials, si es presenta un protocol que inclogui el cribratge dels assistents, no només es permetrà augmentar de 40 a 100 el nombre màxim d’assistents en interiors i de 100 a 200 a l’exterior, sinó que les taules podran ser de 10 persones i es permetrà l’activitat de ball sempre que es faci amb mascareta.

Dijous es reprèn l’administració de primeres dosis

El ministre de Salut s’ha referit a l’arribada de 12.000 vacunes d’Oxford/Astrazeneca, ahir al vespre, provinents de França. Així, tal com ja va avançar la setmana passada, “ja s’han començat a citar persones perquè demà es reprendrà l’administració de primeres dosis a la població”. A més, ha recordat, se segueixen inoculant segones dosis, pel que “el ritme d’administració al Centre de Vacunació aquests dies és força elevat”.

En aquest sentit, ha actualitzat el nombre de vaccins que ja s’han administrat: són 37.258 en total, 27.617 primeres dosis i 9.641 segones. Martínez Benazet ha reiterat la importància d’immunitzar-se contra el coronavirus SARS-CoV-2, i ha recordat que per rebre la vacuna cal inscriure’s prèviament a www.govern.ad/preinscricio o al telèfon 775019 –aquest dimecres ho havien fet 44.523 persones–.

A banda, ha apuntat que s’espera l’arribada de noves dosis per lluitar contra la COVID-19 tant d’Espanya, que hauria d’enviar-les la setmana vinent, com de Portugal. D’aquesta manera, el percentatge de població vacunada “pujarà significativament durant el mes de juny”.

Finalment, el titular de Salut també ha actualitzat les dades epidemiològiques: des de l’esclat de la pandèmia hi ha hagut un total de 13.744 casos a Andorra i s’han registrat 13.507 altes. El total de defuncions fins a la data és de 127.

Actualment hi ha 110 casos actius: d’aquests només 4 resten ingressats a planta de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i no n’hi ha cap a l’UCI –no se’n registra cap des del 20 de maig– ni a la planta COVID-19 habilitada al Cedre.

Finalment, pel que fa a la població escolar, Martínez Benazet ha precisat que 1 aula en vigilància activa parcial i 10 en vigilància passiva.