Més d’1 MEUR de suport per al foment de pràctiques ramaderes de muntanya

06 de setembre de 2023 a les 21:16h

L’adjudicació dels ajuts per al foment de pràctiques ramaderes tradicionals de  muntanya permeten donar continuïtat i suport a la producció i carn del país. Així ho  ha destacat el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal,  qui també ha posat en valor els beneficis comunitaris i de manteniment de l’entorn  natural que suposa el funcionament de l’activitat del sector primari.  

Per aquest motiu, el Govern ha aprovat els nous ajuts per al període comprès entre  l’1 de desembre del 2022 i el 31 de maig del 2023 per un import d’1.167.984,67  euros. Els ajuts s’han repartit entre un total de 94 explotacions ramaderes d’arreu  del país, unes dades lleugerament superiors a les assolides l’any passat en aquest  mateix període. Cal destacar que aquest és el primer pagament on es reflecteix  l’increment de l’IPC (7,1%) seguint l'establert a la disposició final 4a de la  Llei31/2022 de desenvolupament i diversificació dels sectors ramader i agrícola.  Aquest punt de la llei preveu incorporar la revisió i actualització dels ajuts d'acord  amb l'evolució del IPC, element que havia demanat el sector atenent l'increment  continuat dels costos de producció.  

La subvenció té com a base el Reglament d’ajut al foment de pràctiques ramaderes  tradicionals de muntanya. Les subvencions s’atorguen als titulars d’explotacions  ramaderes d’animals de renda -és a dir bovins, equins, ovins i caprins- en concepte  de l’ajut que es paga per cada cap de bestiar i per cada dia d’estada al país.  

D’aquesta manera, es valoren els animals de renda que s’alimenten de les pastures  del territori andorrà, contribuint a mantenir el paisatge i la biodiversitat, tot  minimitzant els riscos naturals com ara incendis o allaus. La xifra total d’ajuts és  similar a la dels darrers anys, ja que el nombre de caps de bestiar total, així com  d’explotacions ramaderes, també s’ha mantingut estable. 

Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit