Durant els darrers dos anys, la Massana va haver de celebrar la festa del seu patró d’una forma diferent, a causa de la pandèmia: en lloc de l’escudellada popular, es van fer accions perquè tothom anés a menjar l’escudella als restaurants de la parròquia. D’aquesta manera, es mantenia la tradició i es promocionaven els restaurants, en un moment en què necessitaven un suport.
Aquest any es recupera el format tradicional. L’escudellada massanenca va a càrrec de la Confraria de Sant Antoni, formada per una quinzena de cuiners professionals i una bona colla de col·laboradors voluntaris. Es mantenen les portes obertes a tots els qui vulguin viure la festa des de dins, participant directament en els preparatius del caldo o servint l’escudella. Enguany s’espera servir entre 1.200 a 1.500 racions. Tot i que la festa cau entre setmana, molta gent s’acosta a la Massana durant el migdia per gaudir del plat més típic de l’hivern massanenc.
La característica principal de l’escudella de la Massana és que és desgreixada, mantenint tota l’essència i elaborada amb productes naturals.
La celebració del patró de la Massana començarà a les 11 h, amb la tradicional missa a la capella de sant Antoni de la Grella. Anirà seguida dels tradicionals Encants populars i l’exhibició de l’Esbart Valls del Nord.
Però enguany hi haurà un acte especial: l’acte d’agermanament amb la població catalana de Vidreres, a través de la descoberta d’una escultura commemorativa. Vidreres és coneguda per la celebració del ranxo, una menja semblant a l’escudella. I a partir d’ara es volen crear sinèrgies entre les dues poblacions. A més de l’alcalde, Jordi Camps, també vindran a la celebració una delegació de membres de la confraria encarregada d’elaborar el ranxo.
Horaris:
11 h Missa a Sant Antoni de la Grella
12 h Acte d’agermanament amb Vidreres, amb la descoberta de l’escultura
12.30 h Encants de Sant Antoni
13 h Escudella popular