Una escultura realça la candidatura dels Campionats del Món d’esquí alpí Andorra 2027

L’obre de l’arquitecte i artista andorrà Miquel Merce s’exposarà a les set parròquies en els pròxims mesos

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

L’arquitecte i artista andorrà Miquel Merce ha presentat aquest dilluns ‘La successió del bosc’, un projecte escultural que vol realçar la candidatura dels Campionats del Món d’esquí alpí Andorra 2027 a través dels valors de la cultur, l’art i la sostenibilitat. A la vegada, vol fer extensiu a totes les parròquies i a la seva població l’esdeveniment cridat a ser una fita històrica per a l’esport andorrà i per al país en general.

Merce, que va ser l’autor el 2015 de l’obra ‘Longitud’ dins la biennal de Land Art -a partir d’una tela blanca de més de 200 metres que va cobrir la tartera del Carroi generant una elevada expectació-, s’ha inspirat en el logotip de la candidatura per fer la seva obra i, molt especialment, en la pista Avet (Soldeu), escenari on se celebrarà la competició (juntament amb la pista Àliga d’El Tarter), si finalment Andorra és la candidatura escollida per la Federació Internacional d’Esquí. L’Avet, ha detallat l’artista, simbolitza la flora i el privilegiat entorn natural en el qual es troben les pistes d’esquí del país. Paral·lelament, l’Avet com a pista simbolitza la solidesa i bona gran part del camí que han fet els sectors de Soldeu El Tarter de Grandvalira fins a arribar a la celebració de grans esdeveniments esportius mundials. A més, ha afegit Merce, l’obra “expressa la unió de la societat d’Andorra per afrontar reptes comuns”.

L’obra està composta per una base feta de formigó i elements que podem trobar al sotabosc d’Andorra, així com per un cos en forma d’arbre amb una pinya gravada, com a element que transmet el cicle natural del bosc. Pel que fa al tronc que la sustenta, està fet de ferro corrugat.

De la mateixa manera que la candidatura dels Campionats del Món 2027 és un projecte global, de país (seguint amb la filosofia que ha marcat tots els esdeveniments internacionals organitzats per Grandvalira fins a la data i que van tenir el seu punt àlgid amb les exitoses Finals de la Copa del Món, el 2019), ‘La successió del bosc’ també vol ser un projecte el qual tots els ciutadans d’Andorra se’l puguin fer seu. Per a aquest motiu, tindrà un emplaçament itinerant per les set parròquies, exposant-se els propers mesos en llocs singulars de cadascuna i a la vegada punts neuràlgics perquè l’obra cridi també l’atenció dels visitants. El primer emplaçament, presentat avui, és la plaça dels Arínsols d’Encamp.

A partir d’aquí, s’anirà exposant a totes parròquies i “s’anirà adaptant a cada localització i entorn, segons les necessitats”, ha explicat Merce.

A més, l’escultura ve acompanyada d’un tòtem informatiu amb un codi QR fet per l’empresa andorrana Parl’app, amb tots els detalls del seu procés de creació i resultat final així com de la candidatura per als Campionats del Món del 2027. La informació està recollida en braille, a 5 idiomes, àudio, llenguatge de signes i subtitulació.

El cònsol menor d’Encamp, Joan Miquel Rascagnères ha assenyalat que l’acte d’avui “posa en evidència dos valors essencials de la vida en societat i molt positius d’aquesta candidatura, l’aliança entre l’esport i la cultura”.

De la seva part, el director general de la candidatura Andorra 2027, David Hidalgo ha explicat que “el projecte ha d’arribar a cadascun dels racons del nostre país i què millor que fer-ho arribant a les 7 parròquies. El que buscàvem era desplegar totes les característiques que es poden derivar d’una candidatura com aquesta. Tenim la part esportiva però també la cultural, la d’accessibilitat i la de la sostenibilitat”.

La segona vida de ‘La successió del bosc’

Mantenint els valors de sostenibilitat que fomenten els sectors de Soldeu El Tarter de Grandvalira, que aplica a les seves instal·lacions i que defensa en tots els seus esdeveniments i accions que organitza, l’obra està contemplada per tenir una segona vida. Està feta amb materials reutilitzables, reciclables o recuperables, reforçant també el missatge de sensibilitat cap al paisatge del país. Així, el ferro del tronc dels arbres es reciclarà per fer-ne ús al sector de la construcció i el cos (la pinya), serà reutilitzat per a una futura acció un cop es faci pública per part de la FIS quina serà la seu dels Campionats del Món del 2027.