Bones valoracions dels participants al curs de monitor astroturístic, organitzat pel Comú de la Massana i impartit per la Fundació Starlight.
Els consellers de Medi Ambient i Turisme, Sergi Gueimonde i Josep Maria Garrallà, juntament amb el Secretari d’Estat d’Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell, i la directora de la Fundació Starlight, Antoni Varela, han estat els encarregats de lliurar els diplomes a la primera promoció de guies astroturístics formats al país.
Gueimonde ha agraït la tasca dels formadors del curs i també la confiança dels alumnes, molts dels quals han vingut de diferents punts de Catalunya i de la resta de l’estat espanyol.
Garrallà ha remarcat l’aposta per l’astroturisme, ja que segueix les línies de turisme sostenible i responsable, un dels pilars de l’estratègia turística del Comú de la Massana. De fet, la Massana disposa del segell Andorra Comapedrosa Starlight, amb la doble certificació de Destinació Turística i Reserva, que acredita un cel fosc de qualitat.
La formació ha tingut una durada de sis dies i, segons els alumnes, ha estat molt densa, ja que hi ha hagut classes d’història de l’astronomia, introducció a l’astrofotografia, funcions del guia Starlight o paràmetres de la qualitat del cel. A més, també han fet sortides pràctiques, tant d’observació del sol com de la via làctia.
Tot i que el perfil dels alumnes és molt diferents, tots fan una valoració positiva dels curs. Els que procedeixen del món del turisme s’han hagut d’esforçar més en els continguts científics. I a l’inrevés, els que ja estaven formats en astrofísica, han pogut conèixer com traslladar la ciència al món del turisme. També hi ha hagut alumnes d’altres perfils, que consideren que el curs els ha estat molt profitós.
Entre els alumnes fins i tot ja hi ha professionals que es dediquen a l’astroturisme, com Kilian Vindel, que té una empresa a la Garrotxa i que ha vingut al curs “a viure l’experiència de continuar aprenent i a obtenir la certificació oficial Starlight, pel prestigi que té”. Vindel assegura que s’ha quedat impressionat amb la qualitat del cel fosc d’Andorra i no descarta treballar al país en el futur. ja que considera que “la qualitat dels allotjaments turístics de la zona i els cels del Principat, encaixarien perfectament amb els tallers d’astronomia i les experiències astronòmiques”.
Un dels nous guies titulats és l’estudiant d’enginyeria en Telecomunicacions, Jerico Tomas, que considera que tenir el títol representa una bona oportunitat laboral i per ampliar el currículum. De fet, aquest mateix estiu espera treballar amb algun producte relacionat amb l’observació de les estrelles.
També pensa ampliar els coneixements adquirits Carlos Alberto de Jesús, de la Federació d’Esports Adaptats, ja que considera que al voltant de l’astroturisme es poden organitzar activitats inclusives com fer una caminada nocturna adaptada, per estar en contacte amb la natura, observar la via làctia, escoltar sons, notar la temperatura… hi ha molts elements per gaudir de l’entorn”.
D’altra banda, aquesta tarda tindrà lloc la 1a Jornada empresarial Starlight, en la qual s’exposaran les oportunitats que obre la certificació Andorra Comapedrosa Starlight. La jornada començarà a les 16 h i està oberta a tots els empresaris del país i a tothom que tingui interès per conèixer el potencial de l’astroturisme.
Els ponents són experts en turisme científic, des de diferents vessants, i s’exposaran casos reals d’èxit en què s’ha incorporat l’observació de la via làctia com a experiència central.