Dilluns, 3 de juny de 2024
És notícia

L’Institut de Música d’Andorra es convertirà en un conservatori

Avatar photo
S’han aprovat 2 reglaments per aprovar el conservatori i també per regular les proves d’accés als estudis musicals
El coordinador de l’Institut de Música d’Andorra la Vella, Jordi Sabata i el secretari d’Estat d’Educació i Universitats, Josep Anton Bardina, durant la roda de premsa | FOTO: M.F. (ANA)

L’Institut de Música d’Andorra esdevé conservatori. Aquesta fita, en la qual es treballava des de feia “anys”, tal com ha recordat el secretari d’Estat d’Educació i Universitats, Josep Anton Bardina, és possible gràcies a l’aprovació de dos reglaments que sortiran publicats aquest dimecres al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) i que serveixen per crear el conservatori i també, des d’un vessant més tècnic, per regular les proves d’accés als estudis musicals.

“És un dia important per aquest camí per consolidar les bases dels estudis de música no superiors del país”, ha valorat el coordinador de l’Institut de Música d’Andorra la Vella, Jordi Sabata, que ha emfasitzat que gràcies a aquests dos textos es creï “l’arquitectura jurídica” que serveix per fer un pas més “important” perquè els estudis de música que es facin al país siguin homologables a l’exterior.

Bardina ha recordat que un primer pas per a l’impuls dels estudis musicals al país es va donar el 2020, amb el reglament que va permetre la creació de títols de música. Després d’aquests quatre anys d’aplicació “s’ha estat treballant” i s’ha detectat algunes disfuncions que ara amb els dos reglaments presentats aquest dimarts es volen resoldre.

De totes maneres, ha puntualitzat que la fita que s’aconsegueix ara és la feina “al llarg dels anys amb la finalitat d’adequar els estudis musicals per tal que poguessin tenir els requisits del que han estat les titulacions oficials d’estat”. Amb el reglament de creació del conservatori de música i de les escoles oficials de música i el de proves d’accés s’assenten les bases perquè les institucions dels països veïns puguin reconèixer els estudis de música que es fan al Principat i, per tant, ara s’obre una nova fase en què caldrà negociar aquestes homologacions amb els estats veïns.

Respecte del reglament del 2020, que ara queda derogat, Bardina ha destacat que les principals novetats és que abans s’establia que per ser escola oficial calia oferir els nivells bàsic, elemental i mitjà de música i ara només caldrà que s’ofereixi l’elemental i el mitjà i que els estudis estiguin oficialitzats pel ministeri.

El coordinador de l’Institut de Música d’Andorra la Vella, Jordi Sabata; la cònsol menor d’Andorra la Vella, Olalla Losada i el secretari d’Estat d’Educació i Universitats, Josep Anton Bardina, moments abans de la roda de premsa per presentar els reglaments | FOTO: M.F. (ANA)

També es fixen els “camins” perquè els alumnes puguin accedir als dos nivells i que en els títols es faci constar l’especialitat musical cursada. Igualment s’estableix que per a poder ser conservatori de música és necessari impartir els tres nivells de música (bàsic, elemental i mitjà) i que les formacions del nivell elemental i mitjà, siguin oficials, és a dir, que els plans d’estudi estiguin validats pel ministeri encarregat de l’educació, un requisit que a hores d’ara compleix l’Institut de Música.

Pel que fa al segon reglament, determina com han de ser les proves, com s’avaluen les competències, que els exàmens es convoquen dos cops a l’any o les mesures per a persones amb necessitats educatives específiques. En aquest sentit, Sabata ha comentat que caldrà fer la prova d’accés per poder accedir als estudis a partir de segon de grau elemental.

Sabata també ha emfasitzat que per poder començar a negociar amb altres estats calia aquesta modificació legislativa i ha remarcat que gràcies a aquest impuls es facilita el “desenvolupament d’estudis de música amb les màximes garanties possibles”. De manera paral·lela a aquesta aprovació, també s’ha anunciat el calendari de proves d’aquest 2024, una “mica ajustat”, ja que s’ha prioritzat “tenir un bon reglament” en lloc de fer una regulació “de pressa i corrents”, tal com ha defensat el coordinador de l’Institut de Música. Així, el període d’inscripcions s’obre aquest dimecres i s’allarga fins al 2 de juny i les proves seran el 17 i 18 de juny.

El coordinador de l’Institut de Música d’Andorra la Vella ha valorat que “primer calia una estructura per generar ganes de fer música” per posteriorment marcar “uns objectius específics” quant al nombre d’alumnes òptim, i s’ha mostrat convençut que gràcies a aquest impuls ara seran més els estudiants que optaran per fer estudis musicals. En aquest sentit, ha defensat que els agradaria comptar amb més inscrits en aquests estudis i ha recordat que uns catorze poden rebre el títol d’elemental i uns cinc el de mitjà aquest any. En total, l’Institut de Música té 400 estudiants.

En aquest sentit, la cònsol menor d’Andorra la Vella, Olalla Losada, ha manifestat que caldrà veure si aquests canvis i el fet d’esdevenir conservatori fa incrementar la xifra d’alumnes i, en tot cas, i qüestionada sobre un canvi d’ubicació de l’institut, ha manifestat que l’objectiu és oferir “el màxim de nivell possible” dels estudis musicals i que si cal seran “els primers” a buscar una altra ubicació. Losada també ha volgut fer èmfasi en el fet que des del punt de vista intern, i més enllà de l’homologació exterior, aquests reglaments també faciliten l’homologació interna i potser que els alumnes tinguin més facilitat per compaginar els estudis musicals i els acadèmics.

El secretari d’Estat d’Educació i Universitats, Josep Anton Bardina, i el coordinador de l’Institut de Música d’Andorra la Vella, Jordi Sabata | FOTO: M.F. (ANA)
Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Terrassa obrirà les quatre piscines municipals el dissabte 22 de juny

Notícia següent

S’entreguen 40 habitatges de lloguer social a 40 famílies de Cornellà

Notícies relacionades