La Unió Interparlamentària d’Andorra reclama un alto el foc immediat a Gaza

Avatar photo
A més, la UIP fa una crida a “l’alliberament immediat i incondicional de tots els ostatges”

La 148a Assemblea de la Unió Parlamentària (UIP) que ha finalitzat aquest dimecres a Ginebra (Suïssa) ha aprovat una declaració final en la qual demana un alto el foc immediat a Gaza. 

La declaració reclama “accions urgents per alleujar el sofriment de la població de la regió, incloses les dones, els nens i la gent gran, que s’han vist atrapats en els combats”. Per això, “en nom de la comunitat parlamentària mundial, demanem un alto el foc immediat a Gaza”. A més, la UIP fa una crida a “l’alliberament immediat i incondicional de tots els ostatges” i insta als dos bàndols perquè “s’ampliï el flux d’ajuda humanitària essencial a Gaza”. Per acabar, condemna “la violència contra els civils” i insisteix “en la necessitat de respectar el dret internacional humanitari”. 

Pel que fa a la participació delegació andorrana al llarg dels cinc dies d’assemblea, cal destacar la participació de la subsíndica general, Sandra Codina, en el debat general on ha recordat “la responsabilitat dels parlamentaris de jugar un paper actiu tant en l’àmbit nacional com internacional per prevenir els conflictes i consolidar la pau”. A escala nacional ha ressaltat “la importància de l’educació i la cohesió social per prevenir els extremismes excloents i la necessitat de lluitar contra la polarització, els discursos d’odi, la desinformació política i les falses notícies”. Pel que fa a les polítiques internacionals ha remarcat “la importància de col·laborar i estar oberts al diàleg tot i les diferències” i ha subratllat la rellevància d’organismes com la UIP ”per oferir un espai de trobada, coneixença mútua i on establir contactes per poder exercir la diplomàcia parlamentària”. 

En el debat relatiu al paper dels parlaments i parlamentaris per millorar la condició de vida de les persones amb discapacitat ha comptat amb la participació de la subsíndica general, Sandra Codina, i de la consellera general, Maria Àngels Aché. En aquest sentit, Codina ha informat del compromís del Consell General “per esdevenir un parlament accessible a tots els ciutadans, i en especial de les mesures que aquesta legislatura s’estan adoptant per assegurar l’accés dels joves i les persones amb discapacitat a tota la informació parlamentària i als edificis del Consell General”. Per la seva banda, Aché ha centrat la seva intervenció a explicar les lleis que s’han aprovat per assegurar els drets de les persones amb discapacitat a Andorra i ha ressaltat “el model d’escola inclusiva a Andorra que assumeix la diversitat a les escoles i preveu aprenentatges, acompanyaments i recursos adaptats a totes les necessitats”. 

Pel que fa al Fòrum de Joves Parlamentaris, el conseller general Pere Baró ha explicat la importància d’incorporar els joves a la política. Sobre aquest fet, ha destacat el fet que “al Consell General 6 dels 28 consellers siguin menors de trenta-cinc anys” i ha incidit en el fet que “cal fomentar la participació dels joves en els òrgans de direcció dels partits”. 

Finalment, en el marc del Caucus Francophone, Maria Àngels Aché ha destacat “la implicació del Consell General a favor de la francofonia”, tot recalcant que Andorra ha sol·licitat organitzar una reunió de la Regió Europa de l’APF la tardor de l’any 2025 i ha reivindicat les accions que es duen a terme a Andorra per fomentar la llengua i la cultura francesa. 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Entra en funcionament un nou carril bici de 5,2 quilòmetres a Mont-roig del Camp

Notícia següent

Preinscripció per al PFI del curs 2024-25 a l’Institut de Constantí

Notícies relacionades