Andorra Lírica estrena temporada a la Massana

Doble concert aquest mes de desembre al teatre de les Fontetes

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

La 7a Temporada d’Òpera d’Andorra donarà el tret de sortida el pròxim dijous, 9 de desembre, amb la presentació-concert “La Vall d’Andorra” del compositor Jacques Halévy i llibret de V. De Saint-Georges, estrenada a París, amb un gran èxit, al 1848, i posteriorment caiguda a l’oblit. Serà el primer cop que s’interpreti aquesta obra a Andorra, tot i que fa uns anys l’ONCA i el Cor Nacional dels Petits Cantors en van portar a escena alguns fragments.

La sessió del 9 de desembre serà una prèvia de l’òpera completa, que s’estrenarà el 12 i 13 de febrer a sant Julià de Lòria.

Com han assegurat el conseller de Cultura, Guillem Forné, i la directora artística de la Temporada d’Òpera d’Andorra, Jonaina Salvador, és molt important que s’estreni per primer cop aquesta òpera al país, l’única que porta el nom d’Andorra. 

La presentació comptarà amb una explicació del crític especialitzat en òpera, Albert Ferrer Flamarich, que explicarà l’argument de l’òpera, la situarà en el seu context històric i també farà referència a l’obra publicada al 1996 pel Diari d’Andorra, que recollia la partitura en piano i el llibret amb la traducció al català. També intervindrà la dissenyadora Anna Mangot per fer una pinzellada sobre els dissenys de vestuari de l’òpera.

Pel que fa al tast artístic s’interpretaran tres àries: “Le Chevrier”, interpretada pel baríton Guillem Forné -el mateix conseller de Cultura de la Massana-, “La Georgette”, amb la soprano Jonaina Salvador, i “Les couplets de Jacques”, amb el baríton Cipriano Deguzmán.Les àries han estat arranjades pel compositor David Sanz per a la formació de trio instrumental i veu.

També s’interpretaran tres fragments instrumentals, a càrrec de Francesc Planella (violí), Josep Buforn (piano) i Marc Pons (violoncel).

“La Vall d’Andorra” és una òpera còmica, amb tocs romàntics i dramàtics. Tant la presentació com l’obra completa s’interprentaran en l’idioma original, el francès, el dijous 9 de desembre, a les 20.30 h, a les Fontetes, i les entrades ja es poden reservar a cultura@comumassana.ad.

Concert de Nadal amb cançons de bressol

D’altra banda, per quart any consecutiu, Andorra Lírica oferirà el seu concert de Nadal a les Fontetes, una iniciativa sorgida arran del conveni entre aquesta entitat i el Comú de la Massana. Enguany porta per nom “Bressol de Nadal” i es tracta d’una recopilació de diferents cançons de bressol, com “El Noi de la mare” (popular catalana), “Cinc cançons negres”, de Montsalvatge; o la “Nana”, de Falla.

“Les cançons de bressol simbolitzen un lligam tendre amb les arrels, una connexió amb la família, que és un dels ingredients claus del Nadal”, afirma Salvador.

La soprano actuarà sota la direcció d’escena de Carles Ortiz, i acompanyada per Jordi Barceló (piano) i David Sanz (guitarra), a més de tres joves músics: els germans Arnau, Emma i Eulàlia Gallardo, al violoncel, violí, piano i cant, respectivament. A més, també pujaran a l’escenari alumnes de l’Escola de l’Òpera d’Andorra: Cipriano de Guzmán, Daniel González, Elena Pérez, Albert Contel i Elisenda Gallardo.

Completarà el cartell artístic l’Esbart Valls del Nord, que interpretarà diferents danses.

Les entrades  del concert nadalenc, que serà el 16 de desembre, a les 20.30 h, a les Fontetes, ja estan disponibles a 4tiquets.