La llum a Andorra és 4 cops més barata que a Catalunya

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

En els últims mesos, el preu de la llum és un dels temes més debatuts pels ciutadans. Especialment, quan cada dia puja més i més el preu per euros/MWh. Actualment, està cada vegada més a prop dels 400 euros. Per això, els territoris on la llum és més barata són l’enveja de molts. Entre ells, Andorra.

A Andorra, l’electricitat és 4 cops més barata que a qualsevol territori català. Al Principat el preu mig és de 10,57 cts €/kWh mentre que a Catalunya, la mitjana se situa en 40,247 cts €/kWh. El preu més alt a Catalunya pot arribar avui als 48,437 cts €/kWh i el més barat ronda els 33,158 cts €/kWh, això sí de 4 a 5 de la matinada.

A Andorra, l’electricitat està monopolitzada per una empresa anomenada FEDA (Forces Elèctriques D’Andorra). Aquesta entitat és la responsable de generar electricitat al país i d’importar-ne a la resta dels països veïns (Espanya i França). Es tracta d’una reorganització de FHASA (Forces Hidroelèctriques d’Andorra) després de nacionalitzar-se, establir-se com una empresa moderna i ampliar-se les competències i la missió a abastir el territori andorrà d’energia.

TARIFES CONGELADES A ANDORRA

El Govern ha aprovat, a proposta de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, la modificació del Decret de tarifes elèctriques vigents per a l’any 2022 que permet mantenir les tarifes actuals amb l’objectiu de donar suport a la ciutadania i al teixit empresarial del país arran de la situació provocada per la COVID-19. El decret, aprovat a proposta de FEDA, no repercuteix cap increment en les factures finals i manté les tarifes elèctriques actuals, per segon any consecutiu. És a dir, que continuen vigents els preus de l’electricitat aprovats el 2019.

Tot i el considerable augment de preus en la compra de l’energia elèctrica, FEDA ha considerat prudent no proposar augments en les tarifes per tal de no impactar negativament en l’estabilitat econòmica dels ciutadans i empreses del país, ja afectades per la crisi sanitària derivada de la COVID-19.

Amb aquesta decisió es manté el compromís de Govern per assegurar la competitivitat dels preus de l’energia del Principat respecte als països veïns. Així, considerant la situació sanitària actual, i les dificultats estructurals de la població i les empreses del país, es repercuteix de manera justa i transparent els preus de cost de producció o adquisició de l’energia elèctrica i es contribueix a fomentar l’estalvi i l’eficiència energètica.