L’Assemblea Parlamentària de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE-PA) ha celebrat a Vancouver (Canadà) la 30a sessió anual entre el 30 de juny i el 4 de juliol, en la qual hi ha participat la delegació del Consell General en aquest organisme.
La delegació andorrana, que ha participat activament en la sessió, està encapçalada per Meritxell López i la componen Pol Bartolomé, Carles Naudi d’Areny-Plandolit i Noemí Amador.
La trobada va començar el divendres 30 de juny amb la reunió de la Comissió Permanent, on la cap de la delegació, Meritxell López, va presentar els informes anuals d’activitats de la Presidenta, del Secretari General i del tresorer. A més, es va aprovar el pressupost de l’OSCE-PA per a l’exercici 2023-2024.
D’altra banda, Meritxell López i Noemí Amador han participat en la Comissió d’Afers Polítics i de Seguretat, on s’ha aprovat una resolució per reforçar la seguretat regional, fomentar les societats democràtiques i inclusives remarcant el paper de l’OSCE-PA en aquests casos. La resolució condemna la invasió militar i la guerra d’agressió de la Federació Russa contra Ucraïna amb la complicitat de Bielorússia. A més, s’insta als parlaments dels estats participants a donar suport a la creació d’un tribunal internacional per enjudiciar els crims de guerra i contra la humanitat perpetrats per Rússia.
Els altres dos components de la delegació Pol Bartolomé i Carles Naudi d’Areny-Plandolit han participat en la Comissió d’Afers Econòmics, Ciència, Tecnologia i Medi Ambient, en què s’ha adoptat una resolució que insta als estats membres de l’OSCE a què facilitin el reconeixement oficial de les qualificacions professionals i dels títols acadèmics estrangers.
Al llarg de la sessió anual, la delegació andorrana també ha assistit a la Comissió per a la Democràcia, Drets Humans i Qüestions Humanitàries, donant suport a una esmena que insta els estats participants de l’OSCE a adaptar la seva legislació nacional per executar les ordres de detenció de la Cort Penal Internacional en el seu territori.
A més de les propostes de resolució, la delegació andorrana del Consell General ha donat suport a diverses qüestions addicionals de l’Assemblea Parlamentària de l’OSCE, enfocades a preservar la qualitat de vida i els drets de les futures generacions, així com a promoure la participació de la societat civil en els processos parlamentaris i legislatius.
Durant la 30a sessió anual també s’ha analitzat i debatut sobre els informes relatius a la missió d’observació d’eleccions, que és un mecanisme clau per garantir la transparència i la qualitat democràtica entre els països membres de l’OSCE-PA.
Xarxa de Joves Parlamentaris de l’OSCE-PA
Pol Bartolomé serà el representant del Consell General a la Xarxa de Joves Parlamentaris de l’OSCE-PA creada a finals de l’any 2021. L’objectiu d’aquesta xarxa és incorporar la perspectiva del jovent en les temàtiques dels tres comitès principals de l’OSCE-PA i integrar-la en la seva estructura organitzativa. En les reunions mantingudes a Vancouver s’han aprovat els estatuts de la xarxa i s’ha nomenat els càrrecs directius.